Pomozte odhalit ty, kteří škodí

21. 2. 2018

Dokončení revitalizace sídliště Jih v Písku a pokračování v dalších částech města včetně satelitních částí. To je jeden z bodů volebního programu KSČM ve volebním období 2014 – 2018.

S pochopením vedení města, jeho zastupitelů a občanů, se na sídlišti Jih, ale i v jiných částech města postupně dařilo zlepšovat životní prostředí, celkovou kvalitu života a bydlení v rámci celé lokality. Celá řada podnětů a návrhů na zlepšení vycházela také z členských schůzí komunistů a besed s občany nejen na sídlišti Jih.

Připravily se a postupně realizovaly jednotlivé etapy revitalizace. Občané jistě ocenili novou komplexní úpravu zeleně a chodníků v centrální části sídliště, rozšíření parkovacích míst, opravy a zhotovení nových chodníků, vybudování nového bezbariérového přístupu k mateřským školám, nového veřejného osvětlení, chodníku k nákupní zóně a celou řadu dalších větších i menších zlepšení. Nelze zapomenout ani na vybudování dětských hřišť, úpravu a výsadbu nové zeleně, nových okrasných keřů, úpravu smrků, zatravnění volných ploch atd.  Další plány a studie se připravují a jsou postupně veřejně projednávány za účasti veřejnosti.

Veškeré nové stavby, opravy, úpravy atd. si vyžádaly velké pochopení občanů při překonávání menších těžkostí. Které to byly? Celá řada jich byla spojena s výkopy a nutnými zásahy do travnatých ploch při výměně ústředního vytápění a teplé vody. Lze jen ocenit úsilí Teplárny Písek, a.s. při obnovení zeleně úpravou nového povrhu a okamžité osetí trávou.

O to více mrzí, když si mnozí jednotlivci a bohužel i některé firmy, neváží úsilí druhých. Mezi ně například patří Robstav stavby k. s. v Písku, když poškozuje to, co by při zemních pracech na Jihu nemusela.  Bohužel, zde se dostáváme k nepříjemným okolnostem, které občané kritizují stále více. Rozšíření chodníků zneužívají stále více neukáznění řidiči, kteří si bez skrupulí zaměňují chodník se silnicí. To se týká nejen neukázněných vlastníků a nájemců bytů, ale také například samolibých řidičů České pošty Písek, s. p. Alarmující je zneužívání chodníků k příjezdu ke konkrétní bytovce pro doručení velmi malého a lehkého balíčku, či malé listovní zásilky, ač místa pro zaparkování auta jsou. Při otáčení a couvání  autem potom poškozují již předtím upravené travnaté a jiné plochy.  Viz. přiložené fotografie.

Občané, prosím, pomozte udržet upravené a revitalizované lokality našeho města. 

Fotogalerie

Autor: 
Jiří Lejčar, Josef Kovařík, Milan Mička
Zdroj: 
ZO č. 57, Písek, sídliště Jih