KSČM pro zachování povinnosti vzdělávání pětiletých dětí

8. 2. 2018

Návrh poslanců ODS na zrušení povinnosti školek přijímat od roku 2020 dvouleté děti nachází podporu i v Senátu. Vyplynulo to z veřejného slyšení nazvaného Dvouleté děti nepatří do školky, ale do náruče mámy, které se uskutečnilo na půdě horní komory.

Novelu školského zákona, která si klade za cíl zrušit rovněž povinnost předškolního vzdělávání pětiletých dětí, nezavrhuje ani ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle místopředsedy senátního školského výboru Jiřího Růžičky (TOP 09) si většina členů výboru myslí, že by se zákon měl zrušit. » Já doufám, že k tomu bude politická vůle ve sněmovně, a my pak že se k tomu rádi přidáme, « řekl Růžička.

Rovněž člen výboru Václav Homolka (KSČM) je zastáncem toho, aby děti do tří let byly u rodiny, možnost využívat školky i před dosažením tohoto věku by ale úplně nezavrhoval. » Umísťování dvouletých dětí do školek bych nezaváděl jako povinnost pro zřizovatele, kteří na to nejsou připraveni, ale ponechal bych to jako možnost, kterou by využívaly především ty školky, které mají například málo dětí, « řekl našemu listu. V případě zrušení povinnosti předškolního vzdělávání pětiletých dětí je ale zásadně proti. » Je potřeba, aby děti, které nastupují do první třídy, byly alespoň trochu na stejné úrovni. Samozřejmě, určité výkyvy tam budou vždy, ale nebudou tak velké,« dodal. Pokud bude novela obsahovat obě změny, Homolka ji určitě nepodpoří.

Dvouleté děti do školky nepatří

Dvouleté děti nepatří do školky ani podle bývalé poslankyně Marty Semelové (KSČM). Připomněla, že komunističtí poslanci pro zavedení této povinnosti nehlasovali a její zrušení je podle ní namístě. » Mateřská škola především připravuje děti na školní vzdělávání a plní celou řadu dalších funkcí, a dvouleté děti potřebují úplně jinou péči, « řekla našemu listu. Uznává, že jsou rodiče, kteří se z různých důvodů potřebují vrátit do práce dříve, v tom případě by měli podle ní využívat služby jeslí a mikrojeslí. »Po roce 1989 však u nás zůstalo 207 a v roce 2012 pouze 44 jeslí. Jejich situace se ještě více zkomplikovala ke konci roku 2013, kdy ‚díky‘ asociální pravicové vládě přestaly být zdravotnickými zařízeními s pevně stanovenými pravidly v oblasti hygieny, stravování, kvalifikace pracovníků a také jejich financování,« doplnila stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková (její komentář na straně 5).

» Bohužel to, co tady dobře fungovalo dřív, se zrušilo, a nyní to je všechno drahé a rodiče to řeší tím, že dvouleté děti cpou do mateřské školy. Škodí to všem, jak těmto dětem, tak předškolákům, kteří se potřebují připravovat na školu, a problém to je i pro učitelky , které jsou připravovány na jinou věkovou kategorii,« dodala Semelová. Některé školky ale vzhledem k normativnímu financování jsou podle ní nuceny i takto malé děti přijímat. Proto by podle Semelové měla zůstat možnost školky dvouleté děti přijímat, v žádném případě by to ale neměla být povinnost. Stejně jako Homolka je i Semelová proti tomu, aby se zrušila povinnost předškolního vzdělávání pro pětileté děti.

Ženy upřednostňují kariéru před výchovou dítěte

Podle Růžičky je pravděpodobné zejména zrušení ustanovení o dvouletých dětech. »Když se to bude diskutovat ve sněmovně, tak se může stát, že se odhlasuje pozměňovací návrh, a že to budou jen ty dvouleté děti bez těch pětiletých, « poznamenal.

Zrušení novely školského zákona požaduje také petice, kterou zorganizovali vysokoškolský pedagog Marek Herman a speciální pedagog Jiří Halda. Petici podpořilo přibližně 15 000 občanů. Podle Haldy dávají dnes ženy často přednost práci před výchovou dítěte a neuvědomují si, že dítě potřebuje do tří let hlavně svou matku. V Senátu uvedl, že přijímání dvouletých dětí do školky povede k poškození jejich osobnostního vývoje.

Autor: 
jad
Zdroj: 
ihalo.cz