Harmonogram jednání mezi expertními týmy ANO a KSČM teprve vznikne

5. 2. 2018

Programová jednání mezi hnutím ANO a KSČM, která se mají rozjet během příštího týdne, zatím nemají přesný harmonogram ani tematické rozdělení. Řekl to místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Na základě jednání expertních skupin komunisté rozhodnou, zda budou tolerovat kabinet, jehož složením prezident Miloš Zeman pověřil premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše. Dolejš dodal, že na termínech a tématech se s místopředsedou ANO a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem domluví počátkem týdne.

Předseda ÚV KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip ve čtvrtek uvedl, že v úterý se odehraje schůzka, na které zástupci obou stran proberou postoje k parametrům obecného referenda, o jehož zavedení usiluje KSČM. Filip dál vyjmenoval, že po programové stránce je pro KSČM důležitý také plán růstu minimální mzdy a důchodů, sociální dávky, ochrana nerostného bohatství a vody a převzetí vodních zdrojů do veřejných rukou.

Komunisté hovoří ve vztahu k Babišově druhé vládě o možné toleranci. Vyjednávání pozastavili v uplynulém týdnu kvůli vyjasnění pozic stran k budoucnosti těžby lithia v ČR. Rozhořčilo je vyjádření ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (ANO) o chystaném dodatku k memorandu, které uzavřel jeho předchůdce s australskými těžaři. Babiš pak Hünera kritizoval za špatnou komunikaci ohledně memoranda a s odvoláním na usnesení sněmovny prohlásil, že dokument není platný.

ANO, ČSSD: Zvolení Ondráčka nemá být součástí jednání o vládě

Diskuse o vládě mají být o programu, ne o Ondráčkovi

Podpora zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů by nemělo být součástí vyjednávání o nové vládě. Vyplynulo to z nedělního vyjádření předsedy a místopředsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce České televize. »Nemyslím si, že by to byla součást vládních vyjednávání,« řekl Vondráček. Hamáček, který je místopředsedou ČSSD a jedním z kandidátů na příštího předsedu strany, doufá, že jakákoli vyjednávání o kabinetu budou zejména o programu, ne o funkci ve sněmovní komisi.

Sněmovna bývalého policistu Ondráčka do čela komise v prosinci ani v lednu nezvolila. Byl jediným kandidátem. Mnoha poslancům vadí jeho působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního pluku zasahoval při demonstracích. KSČM na Ondráčkově nominaci trvá a navrhne ho i do další volby. Mohla by se uskutečnit na schůzi, která začne koncem února. Vondráček uvedl, že byť funkce předsedy komise je vesměs organizační, má s kandidaturou Ondráčka osobní problém. »Není to šťastné řešení,« řekl. Poukázal na to, že v politice mají význam i symboly. Hamáček podotkl, že ČSSD pro Ondráčka nehlasovala a hlasovat pro něj nebude ani v budoucnu. Dovede si představit, že ČSSD nasadí vlastního kandidáta. Jako možnost uvedl exministra vnitra, úřadujícího předsedu ČSSD Milana Chovance, který je členem komise pro kontrolu GIBS.

Autor: 
ku
Zdroj: 
ihalo.cz