Trojí jmenování Babiše předsedou vlády a předčasné volby nejsou vyloučeny

3. 2. 2018

Podle vyjádření předsedy vlády v demisi Andreje Babiše, pro sobotní deník Právo, může vyjednat podporu druhé vládě do konce února a pak ve sněmovně požádá o důvěru. To se může odehrát do konce měsíce května 2018, ale podle zájmu parlamentních stran i dříve. Do této doby bude ještě dál usilovat o získání ce největší podpory, nebo alespoň tolerance ostatních parlamentních stran. Jak je zatím z mediálních výstupů zřejmé, vkládá naději především do KSČM a SPD.

Hlasování o tzv. třetí vládě, kde by předsedu vlády jmenoval prezident na návrh předsedy Poslanecké sněmovny PČR, Andrej Babiš začíná přemýšlet v rovině, že také taková vláda nemusí důvěru sněmovny získat. Tím naznačil, že při třetím pokusu o sestavení vlády může být opět jmenován předsedou vlády. To může a nemusí znamenat pro strany typu "Antibabiš" další, v pořadí již třetí nedůvěru vládě a proto nevylučuje předčasné volby.

Programu ostatních stran tzv. „Antibabiš“ bude i nadále razantně čelit. Sám se nejvíce opírá o důvěru voličů, ale vládní angažmá bez důvěry do předčasných voleb nevylučuje. Opírá se o precedent šestiměsíčního vládního angažmá kabinetu Jiřího Rusnoka  v období 2013-2014.

Trojí sněmovní odmítnutí důvěry vládě zakládá důvod pro předčasné volby, které nevylučuje. V tom případě by byl pro konání předčasných voleb v jednotném podzimním termínu s komunálními a senátními volbami, zřejmě říjen 2018.

Autor: 
jk, foto ilustrativní
Zdroj: 
Vlastní