KSČM se vrací k jednání s ANO

1. 2. 2018

Krize jednání mezi KSČM a ANO o podpoře nové vlády je zažehnána. Předsedové obou stran si na jednání ve sněmovně vyjasnili situaci kolem memoranda o těžbě lithia a dohodli se na návratu k jednacím stolům.

»Vyjasnili jsme si naše neshody a KSČM se vrací k jednání s hnutím ANO,« řekl Haló novinám po schůzce předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Jednání mezi KSČM a ANO se zadrhla poté, co ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO) minulý týden nečekaně začal hovořit o tom, že vláda připravuje dodatek k memorandu o těžbě, které minulá vláda podepsala s australskou firmou European Metals Holdings, a které sněmovna svým usnesením ještě před volbami označila za neplatné. Filip o víkendu prohlásil, že dodatek memorandum legitimizuje a přerušuje proto s ANO jednání o podpoře nově připravované vlády. »Předseda vlády nám však dnes potvrdil, že uložil ministru Hünerovi, aby vláda dále postupovala v souladu s usnesením sněmovny,« řekl Filip.

Týmy začínají znovu pracovat

Dodal, že tudíž začínají znovu pracovat vyjednávací týmy obou stran, které společně diskutují nad novým programovým prohlášením vlády. Ze strany ANO expertní týmy nově povede místopředseda Richard Brabec a za KSČM místopředseda jejího ústředního výboru Jiří Dolejš. »Od pondělí příštího týdne začínají znovu pracovat,« řekl Filip. V úterý bude například tématem jednání referendum, podotkl.

Filip také doplnil, že KSČM si, bez ohledu na vládu, nechá sama vypracovat právní analýzu, která posoudí právní stav kolem těžby lithia a sporného memoranda. »Součástí bude i analýza toho, nakolik je potřeba udělat změny v horním zákoně. Tak, aby bylo naplněno mezinárodní právo, které říká, že každý stát má právo využívat své přírodní bohatství,« prohlásil Filip.

Nejde o předvolební vějičku

Filip znovu zdůraznil, že pro KSČM není lithium jen nějaká předvolební vějička na voliče. »Pro nás je ochrana nerostného bohatství ČR naprosto zásadní věc,« uvedl Filip. A dodal, že krom lithia je pro KSČM prioritou i voda. Vodní zdroje by se podle KSČM měly dostat znovu pod kontrolu státu. I to bude jedno z témat, o němž týmy KSČM a ANO budou diskutovat a hledat možnost společného stanoviska. K dalším tradičním prioritám KSČM při jednání patří sociální bydlení, zvyšování minimální mzdy či pravidelná valorizace penzí.

Lithium – šance pro ČR

Sporný dodatek k memorandu již ve středu vláda odmítla schválit a Babiš ministra Hünera kritizoval za špatnou komunikaci. Na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl s odvoláním na usnesení sněmovny, že memorandum o těžbě lithia je neplatné. Kabinet podle něj dal za úkol Hünerovi dojednat právní nezávaznost dokumentu. Ministr by měl také zaúkolovat státní podnik Diamo, aby provedl průzkum ložiska.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií a očekává se růst jeho ceny poté, co začne boom elektromobilů. V ČR jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Podle KSČM dává lithium České republice možná poslední šanci nastartovat českou ekonomiku a dohnat nejvyspělejší země světa. Podmínkou však je, aby z těžby lithia měla prospěch celá společnost, nesmí se obohatit jen několik jednotlivců, jak se stalo v minulém čtvrtstoletí pravidlem.

Autor: 
ste, foto: jk-ilustrativní
Zdroj: 
ihalo.cz