Milan Mička k článku Pehe: "Vládní otěže teď drží Zeman"

31. 1. 2018

Já jsem pořád přemýšlel, kde bere pan Pehe ty svoje nápady. Viz článek zde. A když jsem si přečetl, že je ředitelem New York University v Praze, a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university, tak mně bylo vše jasné. Proto on ve svých komentářích stál pevně za Jiřím Drahošem, vyjadřoval své názory v duchu té správné demokracie, kterou válkami prosazují USA a NATO ve světě a snažil se všemožně vysvětlovat, proč je ta západní demokracie ta správná.

Demokratická vláda se přece musí chovat tak, aby zničila státní zřízení ve státech, kde vládnou diktátoři, jako Muamar Kaddáfí, Sadám Husajn nebo legálně zvolený president Asad. Pan Pehe demokraticky souhlasil s odstraněním zbraní hromadného ničení z rukou toho zloducha Husajna v Iráku tím , že tam prostě vlítne americká armáda a rozseká Irák na maděru. No a o ZHN bylo najednou ticho. Stejně demokraticky podporoval Francii a Anglii, aby jejich bomby trefily lybijského vúdce Kaddáfího, protože je diktátor. který chce vrtat studny na Sahaře, kde jsou pod povrchem obrovské zásoby pitné vody, což by podstatně ulehčilo život lidem v Lybii. Zřejmě věděl, že rozbitim Lybie otevře vrata obyvatelúm z celé Afriky, stejně tak, jako z Iráku a ze Syrie. Možná ale nevěděl, že je Středozemní moře tak široké, že na gumovém člunu ho lze těžko jen tak přeplout. Teď jenom kouká, jak se tam topí stovky uprchlíků. Ale radši o tom nemluví. No a teď dělá, že chce řešit migrační krizi, ale zatím neví, jak na to.

Není to jeho demokratické počínání legrační? Hraje si na prognostika, který předpovídá, jak bude Miloš Zeman plnit povinnosti hlavy státu. On o tom samozřejmě může jen kalkulovat, protože to neví, ale proč by si nepopovídal sám se sebou. Přemýšlivý člověk ale ví, o co mu jde. Jde mu o obhajobu a prosazování té demokracie, o které píši výše. A tu také prosazoval Jiří Drahoš. Jsem rád, že mu voliči řekli, jak si to představují oni.

Autor: 
Milan Mička
Zdroj: 
fb účet