Mám svého prezidenta

28. 1. 2018

Mám svého prezidenta, ale nejsem sám! Chci se připravit na výroky voličů, kteří v demokratických volbách neuspěli, výroky, kterým se často dostávalo sluchu v dnešních médiích a tisku: “To není můj prezident!“ Začal jsem proto s pomocí internetu počítat – volby.cz:

Podle seznamů registrovaných voličů = 8361 595 (100%)

Volební účast 66,6%, tedy nevolilo =     2 784 411 (33,3%)

Hlasy pro Zemana =                 2 853 120 (34,2%)

Hlasy pro Drahoše =                2 700 394 (32,29%)                  

Dá se tvrdit, že ti co nešli volit, bylo jedno, kdo bude prezidentem! O to se snad nemusíme přít.

Začnu sčítat a jsou dvě možnosti. Zvolil jsem první: sečtu hlasy pro Zemana plus voliči, kterým je to jedno. Součet je 5 637 531 (67,5%) – tolik registrovaných voličů už má svého prezidenta. O něm ale říká 32,5% voličů, že to není jejich prezident. A je to tedy méně než jedna třetina. Můžu uvažovat o tom, že volby byly těsné?

Zůstává ještě druhý způsob: sečtu hlasy pro Drahoše a počet voličů, kterým je to jedno. Vychází, že Zemana nevolila asi 2/3 voličů! Takhle počítá místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. Říká současně, že výsledek voleb byl těsný.

Taková je zkrátka politika!

„Jsme zemí dvojího lidu. Lidé z velkoměst by ten výsledek měli vzít jako varování“, říká Pithart. To je titulek z Aktuality.cz, rozhovor redaktorky Drtinové (DVTV). Text pokračuje: „Jsou dvě možnosti, prezident teď popustí uzdu svým představám, nebo si řekne, už jsem zvolený, už se nemusím chovat jako populista“, říká Pithart. Videorozhovor pokračuje bez zvuku. Další nabídka videí mi ale funguje i se zvukem – co naděláš. Čtenáři jsi na řadě, a včil mudruj! Vybrat si jednu ze dvou nabízených možností si může klidně každý sám. Není k tomu bezpodmínečné vysokoškolské vzdělání. Ale jak si poradit s tím titulkem? Před čím jsou obyvatelé velkoměst varováni? Před selským rozumem těch venkovanů, kteří jsou navíc staří a s pouze minimálním vzděláním? Nebo je to vybídnutí, aby příště nepodléhali agresivní propagandě (nejen v další předvolební kampani) jako ti s IQ tykve?

Ukázka přínosného politického hodnocení situace (myšleno ironicky). Můj závěr v obou případech: Pozor! Využívejte vlastní uvažování, svoje zkušenosti, svou hlavu - chcete-li, selský rozum! 

Autor: 
Standa Mundl
Zdroj: 
Vlastní