Tereza Spencerová: Přátelé od stolku s kávou straší Milošem Zemanem

21. 1. 2018

 

Západní média straší celý svět Milošem Zemanem. Že prý by jeho zvolení oslabilo vazbu Česka na Západ a naopak, EU by si oddychla, kdyby šel ve druhém kole voleb do háje. Jak vnímáte tuto péči o naši zemi? 

Většina autorů takových článků jsou buď Češi, kteří se pohybují v prostředí „pražské kavárny“, nebo opravdu zahraniční zpravodajové, kteří se ovšem pohybují v tom samém prostředí, tedy mezi lidmi, kteří jim hravě vysvětlí, jak mají naši realitu „správně vidět“. Česká republika bohužel není nijak exponovaná destinace, kam by se posílala skutečná novinářská „esa“. A ti, kteří už u nás z různých důvodů skončili, vědí, kde jsou, a proto se ani nenamáhají skutečně pracovat. Bohatě jim coby zdroje postačí přátelé od stolku s kávou nebo klidně i něčím ostřejším. Proto jejich hodnocení situace vyznívá tak, jak vyznívá. Nijak bych to nepřeceňovala. Pokud ale máme být sebevědomým státem, a to by se mi opravdu líbilo, tak by nás nějaké texty v zahraničních novinách fakt neměly rozházet.

A všechny ty řeči o „české ostudě ve světě“, které mají jen a jen degradovat Zemana, taky neberu nijak vážně. Celý článek v Literárních novinách ze dne 20.1.2018 k dispozici zde:

Autor: 
Tereza Spencerová, vložil:jk
Zdroj: 
http://www.literarky.cz/politika/rozhovory/25589-tereza-spencerova-ei-o-eske-ostud-ve-svt-maji-jen-a-jen-degradovat-zemana