Moravec odmítl moderovat duel Zemana a Drahoše. Petr Žantovský k tomu nabízí jeden pohled, který dosud nikdo nenabídl

20. 1. 2018

Mediální událostí týdne se stala neschopnost generálního ředitele České televize přinutit podřízeného Václava Moravce moderovat duel prezidentských kandidátů. Nabízíme výběr z týdenní analýzy mediálního analytika Petra Žantovského v Parlamentních listech.

Česká televize nepatří veřejnosti, ale osazenstvu zpravodajské budovy

Na závěr si Petr Žantovský nechal glosu k rozhodnutí Václava Moravce nemoderovat prezidentský duel. „Hodně se kolem toho mluvilo, vypisovaly se sázky na to, kdo bude moderovat, jestli Kraus, nebo Leoš Mareš. Dobře, to je estráda, lidi se baví, ale jeden pohled na tuto situaci nenabídl nikdo, a tak ho zkusím nabídnout já. Václav Moravec je, pokud vím, dlouhá léta smluvně vázán k České televizi. Proto si říkám, že vůbec není myslitelné, aby odmítl práci, která odpovídá jeho kvalifikaci. Teď neříkám, že bych se rád díval na duel moderovaný panem Moravcem, protože dlouhodobě jsem velký kritik jeho novinářských výkonů. Ale principiálně mi to připadá, jako kdyby zaměstnanci supermarketu jeho nadřízený řekl, že bude do regálu vykládat třeba mouku a on to odmítne s tím, že je specialista na skotskou whisky a že tedy půjde do regálů doplňovat skotskou whisky. Tak v tu chvíli letí,“ tuší mediální analytik.

Je přesvědčen o tom, že jde úplně o stejnou situaci.

„Já si vůbec neumím vysvětlit, jak je možné, že ředitel České televize debatuje s nějakým podřízeným Moravcem o tom, zda tedy bude tak laskav a ujme se práce, kterou má dělat, nebo nebude tak laskav. Kde to jsme? Kdo tam v té televizi rozhoduje? Rozhoduje tam Rada České televize? Ne, ta rozhoduje jenom o tom, kdo v ní bude ředitelem. To je důležité. Ale jak vidno, tak tam nerozhoduje ani ředitel. Tam rozhodují nějací zaměstnanci. A přesně se naplňují slova Karla Schwarzenberga ze zimy 2000, kdy byla ta televizní stávka a on tehdy pronesl: ‚Česká televize patří těm, kteří v ní pracují.‘ A nemyslel tím samozřejmě vedení, ale myslel tím to osazenstvo zpravodajské budovy. Takže Česká televize v této logice patří panu Moravcovi,“ podotýká Petr Žantovský.

Ředitel ČT měl Moravce k moderování přinutit, nebo ho vyhodit

Odmítnutím moderovat ze strany Václava Moravce je pohoršen a vyzývá tak k občanské neposlušnosti zaměstnance jiných organizací, když se jim z jakéhokoli důvodu nechce dělat nějaká práce, tak ať se odvolají na tento precedens. „Protože když pan ředitel nepřinutil pana Moravce, pakliže byl přesvědčen, že by to Moravec měl a mohl dělat, a pan Moravec v tomto sporu zvítězil, tak v tu chvíli založil jasný precedens pro všechny zaměstnance u všech možných firem a podniků, zejména tedy státních nebo za veřejné prostředky, aby se chovali úplně stejně. Nastane tu absolutní zaměstnancokracie, která má už jediný výsledek, a to je anarchie. Pan Dvořák měl jedinečnou příležitost ukázat, že je silný ředitel, a buď Moravce vyhodit. 

Autor: 
Jiří Hroník
Zdroj: 
PL ze dne 20.1.2018 (kráceno:jk)