Zdanit náhrady církvím? Ministryně financí Alena Schillerová říká ano, právní rozbor mi poskytl jistotu

16. 1. 2018

Zaznělo na 5. schůzi Poslanecké sněmovny PČR dne 16. 1. 2018. Ministryně financí Alena Schillerová ve svém vystoupení v PS PČR uvedla, že úprava zákona o tzv. církevních restitucích je možná. Úpravu zákona podpoří, neboť zadaný právní rozbor Legislativní rady vlády zdanění vyplácené částky do budoucna umožňuje.

Ministryně financí ČR Alena Schillerová Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, už jsem byla třikrát vyzvána, abych se vyjádřila k návrhu skupiny poslanců k církevním institucím, takže učiním tak, aby to nevypadalo snad, že se za svůj názor stydím.

Ano, my jsme debatovali tento návrh. Není to vládní návrh, ale návrh skupiny poslanců. A skutečně nikdy nepadlo, pane poslanče Bendo, pokud si vzpomínám, že to byla vaše poznámka, že by byly předraženy pozemky o 50 nebo dokonce 59 mld., nějaké takové číslo tu zaznělo před chvílí. Ale pokud se má projednat návrh zdanění náhrad, tzn. finančních náhrad, tedy vlastně částek, které se vyplácí proto, že nebylo možné vlastně vrátit už fakticky konkrétní nemovitý majetek, tak jako ministr financí a strážce kasy se samozřejmě k tomu přikloním. Nejedná se o retroaktivní zásah, ale o zdanění budoucích náhrad a přinese to do státní kasy zhruba, pokud si tu částku dobře pamatuji, asi 400 mil. korun.

Samozřejmě jsme na vládě debatovali, a to je velice podstatné, ústavně právní rozměr tohoto návrhu, protože ten je zcela zásadní. A máme k tomu stanovisko odboru právního Legislativní rady vlády, které je pozitivní. Takže to bylo pro mě zásadní, proč jsem pro tento návrh zvedla ruku. Děkuji.

Autor: 
jk, foto: ČT24-UK
Zdroj: 
Vlastní, psp.cz