Stále stejný scénář barevných revolucí. V Iránu nevyšel

12. 1. 2018

Washingtonu vzpoura v Íránu nevyšla.  

Nepřátelům Íránu se nepodařilo změnit legitimní protesty Íránců ve vzpouru, která měla svrhnout režim. Na Twitteru to v úterý napsal íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Ze zemí, které podle něj demonstranty podporovaly, jmenoval USA a Británii.

»(Íránský) národ znovu vzkazuje Spojeným státům, Británii a těm, kdo usilují o svržení režimu Íránské islámské republiky, že prohráli a prohrají také v budoucnu,« tweetoval Chameneí.

Na psychotické záchvaty odpoví

Chameneí také napsal, že americký prezident Donald Trump jen předváděl show, když sliboval podporu demonstrantům. »Ten muž, který sedí v Bílém domě, si - bez ohledu na svou nestabilitu - musí uvědomit, že takové extrémní a psychotické záchvaty nezůstanou bez odpovědi,« napsal podle ČTK íránský vůdce. Kromě USA a Británie za podněcovatele protestů označil Izrael, íránskou exilovou opozici a »bohatou vládu« v oblasti Perského zálivu, což je zjevná narážka na sunnitskou Saúdskou Arábii (dalšího z hlavních spojenců USA).

Protesty začaly požadavky na zlepšení ekonomické situace a postupně se na nich objevila také politická hesla. Chameneí řekl, že si demonstranti hráli s ohněm, ale sdělil také, že mají právo vyjádřit své obavy. »Tomu musíme naslouchat a musíme na to odpovědět,« sdělil Chameneí. Reagovat podle něj musí celé vedení, nejenom vláda prezidenta Hasana Rúháního.

Autor: 
rj, foto: pixabay
Zdroj: 
ihalo.cz-kráceno