Pomník I. S. Koněva: nedůstojné kličky pokračují

3. 1. 2018

Ke starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi se v dostatečném předstihu objednali představitelé účastníků pietního shromáždění ke 120. výročí narození maršála I. S. Koněva, které u jeho sochy na území této městské části proběhlo už koncem listopadu za účasti maršálových vnuček Anny a Jeleny. Předsedovi Svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslavu Vodičkovi, izraelskému rabínovi Davidu Bohbotovi a představiteli ústecké větve ČSBS Radimu Litterbachovi však starostova sekretářka sdělila, že O. Kolář přítomen není a ani nebude. Zda kvůli jiným pracovním úkolům, jak uvedla, či snad dokonce proto, že kdesi lyžuje (jak tvrdí informovaný zdroj, který se nepřeje být jmenován a jehož verzi se nepodařilo ověřit), nic nemění na faktu, že schůzku potvrdil a svou nepřítomnost ani nijak neomluvil.

Cílem návštěvy bylo předat originál písemné výzvy účastníků listopadové pietní akce, adresované osobně starostovi a všem zastupitelům Prahy 6. Apeluje na ně, aby upustili od snahy znevážit zásluhy maršála Koněva o osvobození Československa a hl. m. Prahy jakýmisi „doplňky“ k jeho životopisu, která „vyvolává rozhořčenou reakci napříč českou i zahraniční veřejností“. Výzva, podepsaná oběma maršálovými vnučkami a mj. i už zmíněnými předsedou J. Vodičkou a rabínem D. Bohbotem, místopředsedou ÚV KSČM Josefem Skálou, europoslancem Jaromírem Kohlíčkem, poslancem Jaroslavem Foldynou či senátorem Jaroslavem Doubravou zároveň zdůrazňuje, že na „setkání zazněly nejen česká a ruská, nýbrž také izraelská státní hymna – a zásluhy maršála Koněva o záchranu miliónů Židů, jimž jinak hrozilo vyhubení, tu vyzvedl i izraelský rabín. Aby také on, podobně jako další vystupující, rozhodně odsoudil nemístné pokusy zhanobit maršálův pomník“.

Výzva zároveň upozorňuje, že „biografie jiných osobností protihitlerovské koalice obsahuje kapitoly, jež zmařily milióny nevinných životů. Troufne si kdokoli ´dopisovat´ je například na sochu Winstona Churchilla? Je důstojné ´přepisovat´ dějiny legendami, podle nichž se Praha ´osvobodila sama´, a Rudá armáda jakoby ´přišla k hotovému´? Uzavřelo by velení okupačních vojsk, jichž se na našem území stále nacházel více než milión, příměří s domácím odbojem, pokud by k Praze nesměřovaly vítězné divize Rudé armády?“

Zástupci signatářů přišli starostu upozornit i na to, že pomník maršála I. S. Koněva je výrazem díků celého hlavního města a České republiky. Sám fakt, že leží na území Prahy 6, tak rozhodně nezavdává právo svévolně „dopisovat dějiny“ ani zdejší územní samosprávě.

Signatáři chtěli starostovi svou výzvu předat již v závěru samotného listopadového shromáždění. Ve chvíli, kdy mu dávali možnost tam i vystoupit, se však již vzdálil (aby pak jistá média šířila lživou verzi, že mu promluvit umožněno nebylo, a to prý „z popudu J. Foldyny a J. Skály“). Tentokrát se starosta převzetí dokumentu a věcným argumentům vyhnul ve vlastním sídle a bez omluvy.

 

Autor: 
red
Zdroj: 
Haló noviny