Ohlas na článek Erika Besta „Bez lídra“

2. 1. 2018

Erik Best zveřejnil na svých stránkách zde článek "Bez lídra". Jako diskusní příspěvek k článku zareagoval Bohumil Řeřicha. Jeho diskusní příspěvek přinášíme v plném znění.

Ano tentokrát palec nahoru panu Bestovi. Chybí lídři, nejen u nás, ale ve většině světa. Měli bychom si pak ale klást otázku proč tomu tak je? Není to také tím, že protekcionismus ovládl nejen politické strany ale i samotné politiky? Světu již nevládnou ve volbách zvolení politici, ale byznysmeni napojeni na nadnárodní společnosti, které si politiky i vlády kupují.Vezměme si jen samotného Babiše, který v podstatě této zemi vládne i když zatím není předsedou vlády ale je i majitelem nadnárodní společnosti Agrofert.

Lidé jsou znechuceni neustálými volbami a nyní populističtí politici jako je na př. Okamura by chtěli ještě zavést referenda, místo toho aby se omezila centrální moc a prosadila subsidiarita, volit v přímé volbě i s možností odvolání starosty a ne přímou volbou volit prezidenta, který by měl být volen parlamentem, protože u nás je zakotven parlamentní systém.

Ve Spojených státech mají právě lidé důvěru v nevolené orgány, které nejsou pod tlakem různých protekcionistických skupin...Deregulace demokracie zašla rovněž příliš daleko. Výsledkem je, jak vidíme i v dnešní době, nepraktický systém, který není schopen ani vládnout, ani si získat respekt občanů. Většina lidí instinktivně pociťuje, že společnost má problém. Úcta veřejnosti před politikou a politickým systémem dosáhla ve všech pokročilých demokraciích nejnižšího bodu. Sami Američané si z veřejných institucí nejvíce váží Nejvyššího soudu, armády a Federální banky. Mají jedno společné: jsou naprosto nezávislé na tlaku veřejnosti a fungují krajně nedemokraticky. Mohlo by se zdát, že Američané tyto instituce obdivují právě proto, že vedou a nenechávají se vést.

Na druhé straně Kongres, nejreprezentativnější politická instituce, ve většině průzkumů propadá. Jeho podbízivost, jejímž důsledkem je ochrnutí, národ leká a dokonce znechucuje. Samozřejmě, že to nikoho neodradí, aby demokracii nevychvaloval, ačkoli nevyhnutelně vedla právě k podbízivosti...

A co se týče naší země ? Pokud budeme stále jen montovna a nebudeme k naší práci přidávat vysokou přidanou hodnotu což souvisí s vědecko-technickým pokrokem a vzděláním, stačí krize v automobilovém průmyslu a HDP České republiky se ještě více sníží a přibyde jen více nezaměstnaných...Politika není o populismu, slibování, snahou být zvolen a vydržet s prebendy do dalších voleb. Politika je o službě veřejnosti, říkat lidem reálné věci, je o schopnosti nalít lidem čistého vína a ne kázat vodu a pít víno, je to o vzájemné důvěře. To nevyřeší jen volby, které jsou předpokladem demokracie, ale změna duševního a morálního stavu společnosti , to je neodmyslitelná úloha politiky a politiků.....a tím i status skutečné demokracie.....

Autor: 
Bohumil Řeřicha, (perex: jk)
Zdroj: 
http://www.fsfinalword.cz/