Analýza (ne)objektivity a (ne)vyváženosti ČT a ČRo se nehodila. Skončila „v koši“

19. 12. 2017

Podle autorů analýzy CEMES veřejná média ČT a ČRo výrazně porušovala v krajských a senátních voleb 2016 zákonné ustanovení § 31 odst. 3 zák. 231 / 2001 Sb. Z analýzy citujeme hlavní závěry.

V celku vysílaných zpravodajských a politicko-publicistických pořadů České televize (viz zejm. str. 16‒31 této analýzy) byla ve sledovaném období

zvýhodňována politická strana TOP 09 tím, že promluvám jejích zástupců bylo trvale a pravidelně přidělováno zřetelně více prostoru, než by odpovídalo reálnému postavení této strany v politickém a společenském životě. 

Analýza naopak zaznamenala trvalé znevýhodňování KSČM, některých dalších nevládních parlamentních a všech neparlamentních stran.

Obdobné závěry lze učinit i u analyzované tvorby Českého rozhlasu:

 V celku vysílaných zpravodajských a politicko-publicistických pořadů Českého rozhlasu (viz zejm. str. 50‒60 této analýzy) byla ve sledovaném období zvýhodňována politická strana TOP 09 tím, že promluvám jejích zástupců bylo trvale a pravidelně přidělováno zřetelně více prostoru, než by odpovídalo reálnému postavení této strany v politickém a společenském životě.   V analyzovaném celku vysílání Českého rozhlasu naopak mohlo dojít ke znevýhodnění některých parlamentních a některých neparlamentních stran.  

 Na podkladě této analýzy lze dospět k závěru, že ze strany České televize a ze strany Českého rozhlasu ve sledovaném období v celku jimi vysílaných zpravodajských a politicko-publicistických pořadů docházelo k porušování § 31 odst. 3 zák. 231/2001 Sb. Lze tedy dospět i k oprávněnosti RRTV realizovat sankční opatření ve smyslu ust. § 58 až 61 citovaného zákona.

Nezveřejněním analýzy CEMES se RRTV pokusila zabránit šíření informací, mimo jiné, o neplnění hlavního poslání dle §5 písm. g), m) a z) zákona 231/2001 Sb. jako základních povinností v její působnosti. Bude tzv. velká Rada (RRTV) odvolána? Měla by!

Plné znění analýzy zde:

...........................

Hlavní řešitel: Jan Křeček (FSV UK)

Statistické zpracování dat: Ondřej Dvouletý (VŠE)

Dále se podíleli: Jan Jirák, Petra Mílková a další pracovníci a studenti FSV UK

Fotogalerie

Titulní stránka
Promluvy ve zpravodajství ČT
Délka promluv - zpravodajství ČRo
Délka promluv - zpravodajství ČT
Délka promluv v publicistice ČT
Autor: 
jk
Zdroj: 
www.parlamentnilisty.cz/profily-sprava/user-data/06B091AE/file/132004-CEMES_2017.pdf