Ondráčkovi chybělo devět hlasů

15. 12. 2017

Sněmovna v prvním kole tajné volby nezvolila poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ondráček obdržel 85 ze 186 odevzdaných hlasů. Ke zvolení mu chybělo devět hlasů.

»Je před námi druhé kolo volby, evidentně všechny politické strany stojí o to, být v kontrolních komisích, navrhli jsme odborníka pro tuto oblast a doufáme, že ve druhém kole bude zvolen,« řekl po volbě našemu listu předseda ÚV KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip. Druhé kolo volby se uskuteční zřejmě v úterý. Pokud by Ondráček nebyl zvolen ani ve druhém kole, v lednu by se uskutečnila volba nová.

Ondráčkova nominace vyvolala ve sněmovně ostrou diskusi. Poslanci, především z řad pravice, mu vytýkali, že jako mladý příslušník policie v roce 1989 zasahoval proti demonstrantům. »Nezpochybňuji, že je to policista s velkou zkušeností a jistě i profesními výsledky,« uvedl Vít Rakušan (STAN). Předsedou komise by ale podle něj neměl být člověk, který »vystupoval v roce 1989 s obuškem v ruce proti demonstrantům«. Vadí mu, že Ondráček se dosud za to neomluvil. »Nezpochybňuji profesní erudici pana poslance Ondráčka,« přidal se také Jan Bartošek (KDU-ČSL). Nicméně, jak dodal, lidovci mu svůj hlas nedají.

Zbytečně politizovaná diskuse

Podle Filipa byla diskuse zbytečně politizovaná. »Někteří nebyli schopni respektovat současné orgány současného Českého státu včetně Národního bezpečnostního úřadu,« uvedl. V diskusi nabádal k tomu, aby sněmovna nesloužila kampani jednoho z prezidentských kandidátů. Zjevně tím narážel na výzvy podnikatele a textaře Michala Horáčka. »Řekněme si na rovinu, jestli je sněmovna tím tělesem, které má sloužit politické kampani jednoho z prezidentských kandidátů. Já si myslím, že ne,« uvedl. Zdůraznil také, že Ondráček má bezpečnostní prověrku. »Pochybuji o tom, že každý z vás by byl ochoten podstoupit prověrku Národního bezpečnostního úřadu a nechat zkoumat svou historii do hluboké minulosti. A ta prověrka u Zdeňka Ondráčka je. Jestli někdo z vás chce zpochybňovat práci tohoto úřadu, je to už ten krok, který je za hranou respektu k právnímu státu. I to zvažte při své volbě,« prohlásil Filip.

Kandidaturu Ondráčka hájil také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Vyzval poslance, aby se »nenechali hnát na barikády hlavním směrem nynějšího kritického myšlení provokovaného některými prezidentskými kandidáty a některými umělci pro vlastní zviditelnění«. »Takových kampaní jsme tady zažili mnoho. A pak jsme zjistili, že i zítra vyjde slunce a že my jsme tady povinni sloužit tomu, k čemu jsme byli zvoleni. Sloužit voličům, sloužit občanům České republiky,« uvedl Kováčik.

»Volba se stala do značné míry politickým symbolem. Takže to beru jako výsledek rozložení sil v Poslanecké sněmovně,« řekl novinářům místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Kováčik v čele komise pro práci kanceláře sněmovny

Volba předsedů zbylých komisí a delegací již proběhla bez větších problémů. Předsedou komise pro práci sněmovní kanceláře se stal Kováčik, který porazil kandidáta Pirátů Ondřeje Profanta. Bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) povede sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude v čele stálé parlamentní delegace do Středoevropské iniciativy. Předsedou komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství se stal Vít Rakušan, komise pro kontrolu činnosti Finančního analytického úřadu František Vácha (TOP 09) a komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Pavel Jelínek (SPD).

V čele parlamentní delegace do Meziparlamentní unie stanul Ondřej Polanský (Piráti), který ve volbě porazil Stanislava Grospiče (KSČM). Předsedu zatím nemá ani ústavní komise, když ČSSD nedodala volební komisi kvůli administrativnímu pochybení svého nominanta.

Autor: 
ku, jad
Zdroj: 
ihano.cz