Poslanec Leo Luzar ke zřízení vyšetřovací komise k OKD

13. 12. 2017

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi tady na mikrofon říci, že klub KSČM podpoří zřízení vyšetřovací komise k OKD z jednoho prostého důvodu, že OKD se dlouhodobě zabýváme a není to první vystoupení na tento mikrofon, které k OKD řešíme a o kterém tady mluvíme.

Já bych si dovolil kolegům z pirátské strany připomenout části usnesení, které tato Sněmovna přijala v minulém volebním období, řekl bych že drtivou většinou hlasů napříč politickým spektrem. To usnesení, když ho silně zkrátím v rámci těch trestněprávních výzev hovoří v článku 3:

Žádá vládu, aby úkolovala příslušné výkonné orgány k objasnění činností, které vedly k majetkovým ztrátám českého státu při privatizaci OKD a dle zjištění podala trestní oznámení. K tomuto nutno objasnit:

a) kdo rozhodl a úkoloval zástupce státu v orgánech podniku, aby hlasovali o snížení základního jmění OKD v neprospěch Fondu národního majetku, který ve svém důsledku znamenal ztrátu vlivu státu ve společnosti,

b) kdo rozhodl a následně realizoval převod akciových podílů v podniku OKD na obce, aby se po čase opětovně tyto akcie snažil získat, a to prostřednictvím firmy v podezření, že jedná proti zájmům státu,

c) kdo zodpovídal za nevyšetřování podezření z nelegálních finančních operací při privatizaci OKD,

d) kdo zapříčinil časové prodlevy a nečinnost státu, když na nelegální finanční operace upozornily zahraniční vyšetřující a bankovní orgány,

e) kdo zapříčinil neplnění oprávněných očekávání nájemníků, týkajících se bytového fondu OKD.

Bod 4. Požaduje po vládě zabezpečit zmapování finančních toků na účtech zainteresovaných osob, příbuzných těchto osob a firem spojených s těmito osobami, které se podílely přímo nebo nepřímo na privatizaci OKD.

5. Konstatuje, že privatizace OKD byla pro občany České republiky nevýhodná v oblasti ekonomické i v oblasti sociální.

6. V souvislosti s těmito zjištěními ukládá vládě, aby se Česká republika připojila k podanému trestnímu oznámení ve věci podezření na neoprávněnou výplatu dividend ve společnosti OKD a připojila se jako poškozená s návrhem na náhradu škody a s návrhem na zajištění majetku dle trestního řádu, protože státu vznikla škoda průběžně tím, že stát musí finančně sanovat ztráty OKD, zejména řešit výplaty horníků místo zadlužené firmy, kterou majitel přivedl do insolvence.

Tolik v krátkosti schválené usnesení, na které vláda Bohuslava Sobotky reagovala. Jednotliví ministři, kteří dostali úkoly, vypracovali elaboráty na základě tohoto usnesení Poslanecké sněmovny.

Zde ale také odpovídám vaším prostřednictvím, pane předsedající, na kolegu Kalouska, který reagoval, že vlastně bychom neměli zasahovat do té činnosti, která již je v běhu, pokud nemáme podezření, že orgány, které jsou pověřeny, nečiní tak, jak by činit měly. Z odpovědi, kterou zaslal poslancům předseda vlády prostřednictvím vypracované odpovědi jednotlivých ministerstev, kterou zaslal předseda vlády poslancům na základě tohoto platného usnesení, vyplývá, že například Ministerstvo spravedlnosti se přetahuje s Ministerstvem vnitra, kdo jakou zodpovědnost má vůči tomuto šetření a těmto úkolům, například Ministerstvo financí, které disponuje úřady typu FAU a dalšími, nečinilo vůbec a v té odpovědi se nepřihlásilo vůbec k nějakému řešení těchto problémů, čili je namístě se ptát, jak dalece na tyto konkrétní otázky, které Poslanecká sněmovna uložila vládě, aby reagovala, bylo reagováno.

Proto se také přihlásíme k této vyšetřovací komisi a samozřejmě se budeme ptát, proč a jak vláda reagovala na platné usnesení této Sněmovny a jak naplnila text tohoto usnesení, které jsem vám přečetl.

Děkuji.

Leo Luzar