Radiační mrak nad Českem. Kdo v tom má prsty?

18. 11. 2017

Česká republika čelí záhadnému radioaktivnímu znečištění. Jsme v nebezpečí? Sputnik hledal pravdu o záhadném oblaku radionuklidů.

Nad Evropou se v posledních týdnech pohybuje oblak radioaktivního znečištění. Zvýšení, jak vědci zdůrazňují nepatrné, úrovně radioaktivního ruthenia 106 (Ru-106) bylo zjištěno ve vzduchu na území Rakouska, Francie, Německa, Itálie a Švýcarska. Ale také České republiky.

Máme honem nakupovat atombordely? Ne. Jednak, je už pozdě. Státní ústav radiační ochrany uvádí, že se mrak nad Evropou objevil bezmála před dvěma měsíci, koncem září. Zároveň, nejde o první hrozbu z nebes. Začátkem letošního roku se v ovzduší nad naší zemí objevil radioaktivní jod. Obě dvě anomálie jsme přežili bez úhony. Pokud tedy nezpůsobily volební pominutí smyslů.

Přehnaná ochrana před radiací by byla zbytečná také proto, že, jak zdůrazňuje Státní ústav radiační ochrany, koncentrace Ru-106 je z hlediska ochrany zdraví zanedbatelná. Naměřené hodnoty se pohybovaly na minimu. Občané naší republiky by byli v nebezpečí v případě, pokud by hodnoty radioaktivního znečištění byly milionkrát vyšší.

Velkou neznámou je zdroj úniku. České úřady zabývající se jadernou bezpečností jsou přesvědčeny, že nejde o výbuch jaderného reaktoru, neboť další umělé radionuklidy v ovzduší nalezeny nebyly. Když ne nový Černobyl, tak tajný test atomovky? Bez obav. Vědci vylučují, že by se ruthenium 106 objevilo ve vzduchu následkem výbuchu jaderné zbraně.

Experti poukazují na to, že mimo jaderný průmysl lze Ru-106 nalézt v medicíně, kde se používá při léčbě nádorů oka. Rovněž může být použito v radionuklidových termoelektrických generátorech, které napájí různá autonomní zařízení v nepřístupných lokalitách jako například satelity nebo navigační majáky.

A teď to hlavní. Jak je nedobrou tradicí, okamžitě se objevily spekulace, že oblak radioaktivního znečištění přiletěl z Ruska. Podle francouzského institutu pro ochranu před radiací IRSN se ruthenium 106 objevilo nad Evropu kvůli nehodě v jednom z jaderných zařízení v Rusku nebo v Kazachstánu. Jak předvídatelné. Kde jinde, že?

Naši vědci se drží při zemi. Český Státní ústav radiační ochrany uvádí, že na základě analýzy atmosférického proudění lze usoudit, že se možný zdroj nalézá východně nebo jihovýchodně od České republiky.

Sputnik se proto zeptal přímo na Státním úřadu pro jadernou bezpečnost, jestli je možné přímo určit Rusko jako zdroj radioaktivního znečištění nad naší republikou. Odpověď je úplně jiná, než ta, s níž se vytasili francouzští experti.

"Vzhledem k tomu, že se viník události stále nepřihlásil a výsledky analýz jsou pouze předběžné, nepouštíme se do spekulací," řekla naší redakci Miroslava Leflerová, vedoucí oddělení strategie Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Zanechme proto planých obav a nemístných dohadů. Nemusíme se bát ani tajemného rutheniového oblaka, ani přísně tajné exploze kdesi v Rusku.

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce.

Alena Novotná (vložil:jk)