Zdeněk Ondráček (KSČM) o jednání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny PČR

8. 6. 2016

Přátelé, na dnešním jednání Výboru pro bezpečnost zazněla informace, že v našich věznicích je přes 22 tis. odsouzených a vazebně stíhaných osob. Kapacita je naplněna na 109% a každý měsíc se navyšuje v průměru o dalších 150 osob. Vzhledem k tomu, že od prezidenta Zemana nelze očekávat udělení plošné amnestie (za to mu patří dík) systém může již brzy zkolabovat. Ministerstvo spravedlnosti a Vězeňská služba proto hledají vhodné objekty, kde by mohly vzniknout nové věznice. Komické na celé věci je, že některé věznice (Lubenec, Žacléř a možná i další) nechali dříve jako nadbytečné zaniknout. Tak to vypadá, když vládnou nekompetentní, a je jedno za kterou politickou stranu.
Další debata se vedla o Koncepci rozvoje Policie ČR do roku 2020. Hlavním bodem diskuse však je sloučení dvou celorepublikových útvarů (ÚOOZ a ÚOFKF) pod jeden celek, a to k datu 1.7. Je to sice v kompetenci vedení policie, ale paradoxem je, že kriminalisté z jednoho útvaru trestně stíhají policisty z útvaru druhého. Některé věci lze jen těžko chápat.

Zdeněk Ondráček
+foto: fc