Hra o pomník. Praha hazarduje s česko-ruskými vztahy

28. 10. 2017

Hra o pomník. Praha hazarduje s česko-ruskými vztahy

© Sputnik/ Alexei Danichev
ČR
18:56 27.10.2017Získat krátkou URL
281625572

Starosta městské části Prahy 6 navrhl ruskému velvyslanectví v České republice přesunout sochu sovětského maršála Koněva. Sputnik má exkluzivní reakci ruské ambasády.

Ruské velvyslanectví v České republice potvrdilo včerejší zprávu Sputniku. Starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář v dopise skutečně navrhl zastupitelskému úřadu Ruské federace přesunutí pomníku sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády do prostor velvyslanectví. Eventuálně navrhuje, že by socha mohla být ponechána na svém místě s informační tabulkou, která připomene i údajné kontroverze z Koněvova života.

Ruská ambasáda postoj pražského starosty jednoznačně odmítá a poukazuje na to, že vytváří zbytečné překážky ve vzájemných vztazích.

„Velvyslanectví Ruské federace v České republice obdrželo dopis starosty městské části Prahy 6 O. Kolaře, v němž nabízí přesunout pomník maršála SSSR I.S. Koněva do areálu Velvyslanectví Ruské federaci v České republice, nebo ho zanechat na původním místě a umístit na něm jakousi „vysvětlující tabulku". V průběhu osobních jednání se zástupci Velvyslanectví vedení městské části Prahy 6 upřesnilo, že tabulka bude obsahovat informace, které nemají nic společného s úlohou čestného občana Prahy I.S. Koněva při osvobození Československa a jejího hlavního města v květnu roku 1945. Vybudovaný v roce 1980 pomník je věnován právě této historické události, je symbolem vděčnosti vojákům 1. ukrajinského frontu Rudé armády pod vedením maršála I.S. Koněva, stovky z nichž přišli o svůj život, když spěchali na pomoc účastníkům Pražského povstání. Zásluhy I.S. Koněva při osvobození Československa jsou nepopíratelné. Vycházíme z toho, že tato fakta jsou oficiálně uznána českou stranou.

Návrhy pana starosty pokládáme za nepřípustné. Iniciativa vedení městské části Prahy 6 vytváří umělou překážku v rusko-české spolupráci ve vojenské a memoriální sféře, může negativně ovlivnit celý komplex bilaterálních vztahů mezi Ruskou federací a Českou republikou," uvádí ruské velvyslanectví v Česku v tiskové zprávě, kterou má Sputnik exkluzivně k dispozici.

Ruská ambasáda se současně obrátila na české ministerstvo zahraniční, aby pomohlo s řešením citlivé situace.

„Vyjadřujeme znepokojení nad vznikající situaci kolem pomníku I.S. Koněva. V této souvislosti se Velvyslanectví obrátilo na Ministerstvo zahraničních věcí České republiky s žádosti o pomoc při urovnání této otázky bez újmy na bilaterální spolupráci ve vojenské a memoriální sféře. Pokládáme to za zvlášť důležité v kontextu nadcházejícího 100. výročí vzniku samostatného československého státu v roce 2018 a úsilí o zvěčnění památky československých legionářů na území Ruské federace," stojí v prohlášení ruského zastupitelského úřadu.

Socha maršála Sovětského svazu Koněva vznikla na náměstí Interbrigády na Praze 6 v roce 1980. Autorem je akademický sochař Zdeněk Krybus, který Koněva zpodobnil v nadživotní velikosti. Má rozepnutý vojenský plášť, vojenskou čepici a v pravé ruce drží kytici šeříků, kterými byli v hlavním městě vítáni příslušníci Rudé armády v květnu 1945.

Na mramorovém podstavci je napsáno: Významný vojevůdce, maršál Sovětského svazu Ivan Stěpanovič Koněv, dvojnásobný hrdina Sovětského svazu a hrdina Československé socialistické republiky, velitel vojsk 1. ukrajinského frontu, která zachránila 9. května 1945 Prahu před zničením.

O umístění informační tabulky rozhodli radní Prahy 6 v srpnu 2015. Doplňující text nekorektně líčící životní osud sovětského maršála se má na pomníku objevit do konce letošního roku.

Autor: 
Alena Novotná, foto: Alexej Danichev
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201710276194639-pomnik-konev-praha/