Předseda JčKV KSČM Petr Braný k předvolební kampani: Jihočeši do voleb s optimismem!

19. 10. 2017

Zítra začínají volby do poslanecké sněmovny. Jak hodnotíte jako předseda Jč KV KSČM jihočeskou volební kampaň?

Mám zato, že byla úspěšná. Tato předvolební kampaň byla postavena na akcích pod okresní patroncí, a ty se ukazují jako velmi účelné. Lidé se dozvědí hlavní programové otázky KSČM, ale také mají možnost k diskusi a dojde i na zábavu. Obvykle bývají také spojeny s určitými aktivitami ve směru k mládeži a dětem. Zaměřili jsme se i na individuální akce, které organizují jednotliví kandidáti. Nebylo jich sice mnoho, ale jsou úspěšné. Většina okresů také využívá oblíbenou kontaktní kampaň, která skutečně nese výsledky. V doprovodu menšího kolektivu chodí mezi lidi na rušná místa a diskutují s nimi. Mohu říci, že jsme po kraji absolvovali řadu kilometrů s kandidáty první desítky.

Jistě se kandidáti setkávali s veřejností i na různých významných akcích...

Ano, pořádali jsme i akce významnějšího rázu, jako byl letos například autobus Třešňák pod patronací kandidátky Aleny Nohavové, který putoval po kraji. Chtěl bych vzpomenout i další tradiční akce, jako je například táborská Pintovka, kde kampaň prakticky začala. Pokračovali jsme ale i dalšími regionálními akcemi, třeba Klubu českého pohraničí, a mohl bych jmenovat řadu dalších.

Preference v průzkumech dávaly KSČM v posledních dnech 14,2%. Myslíte, že díky kampani obhájíme toto číslo také na jihu Čech?

Nemohu hovořit za autory celorepublikového výzkumu, je to rozhodně zajímavé číslo.Ale podle minulých volebních zkušeností platí, že jižní Čechy jsou vždy nad republikovým průměrem. To se naposledy stalo i při nešťastných krajských volbách. Sice jsme s našimi ambicemi neuspěli, ale Jihočeši byli výrazně nad průměrem. Nad průměrem jsou tedy jihočeští komunisté i když se daří, i když se nedaří. Z toho vyplývá, že bychom měli bez problémů obhájit dva mandáty.

Není ambicí jihočeské organizace KSČM získat alespoň jeden mandát navíc? Uvádí se ale, že bychom pro to potřebovali alespoň 17% volebního výsledku...

Vyšší počet mandátů sice závisí na volebním výsledku, ale také na tom, v jakém pořadí se umístíme. A tady se o prsa bijeme se sociální demokracií. Přepočet propadlých hlasů může znamenat také čtyři či pět propadlých mandátů. Znamená to, že kdybychom byli druzí, jeden mandát by se nám přičetl.

Autor: 
(vítr)
Zdroj: 
vlastní