Názor: Pět věcí, o kterých se před volbami nehovoří

16. 10. 2017

Myslíte, že víte, jakou budoucnost pro vás chystají vítězové voleb do Poslanecké sněmovny? Ať vyhraje kdokoli, existuje několik témat, o kterých politici mlčí. Sputnik ví, o co jde.

Máte po krk lithia a másla? Tak to máte správný pocit! Také se vám zdá, že před volbami se mluví o zbytečnostech, a poté až budou mandáty rozdány se najednou objeví kupa témat, která politici zatajili nebo se o nich pouze delikátně nezmínili?

V červnu 2006 proběhly volby do Poslanecké sněmovny. A až poté, když se noví poslanci usadili v lavicích, se ukázalo, že politická garnitura jednala s Washingtonem o umístění amerického radaru v Brdech. Kdyby se informace o tajných jednáních dostala k veřejnosti dříve, výsledek voleb mohl vypadat absolutně jinak.

A co volby v roce 2013? V roce 2012 začali proudit ve velkém uprchlíci do Evropy. Státy jižní Evropy začaly varovat před migrační krizí. Téma nelegální migrace české politické strany ignorovaly. Volič slyšel jen o kabelkách Jany Nagyové. Kdyby kampani dominovalo skutečně závažná otázka pro bezpečnost České republiky, asi by dnes ze Strakovy akademie odcházel zcela jiný předseda vlády.

Politici mají za ušima, ale nemohou přechytračit všechny. Sputnik pro vás vybral pět témat, o kterých se během předvolební kampaně hovoří okrajově nebo úplně mlčí. Každá ze zmíněných věcí je důležitá pro naši zemi, její rozkvět a bezpečnost. Nejde o fake news, nejde o manipulaci vše je náležitě podloženo. O co že se jedná?

Energetické tabu

Česká republika se velmi brzy bude muset zamyslet, kde brát energii. V sousedním Německu se emotivně debatuje o plynovodu Nord Stream 2. Polsko plánuje nakupovat zkapalněný plyn ze Spojených států, jen aby nebylo tak závislé na dodávkách z Ruska. Varšava chce postavit s Dánskem potrubí pro dovoz norského plynu. V Česku čekají na dostavbu obě jaderné elektrárny. A politické strany?

Přední politické strany nechtějí s voliči o energetické bezpečnosti hovořit. Vy tušíte, jak poslanci budou hlasovat o jádru? Budou pro nás chtít drahý plyn z amerických z břidlicových ložisek?

Americká armáda u českých hranic

Česká republika je členem NATO a Evropské unie. S našimi blízkými sousedy tvoříme Visegrádskou čtyřku. Žijeme v bezpečí. To se ale brzy může změnit. Do Polska se přesunuje stále víc amerických vojáků. Prý na obranu klidného spánku polských přátel je v zemi rozmístěna celá americká divize, kterou lze během dvou hodin doplnit mužstvem z nejbližší americké základny v Německu.

Víc amerických vojáků vytváří větší napětí v našem malém regionu. Tohle si voliči přejí? Politické strany nediskutují o přítomnosti americké armády v sousední zemi a co to pro nás může znamenat. Chystá nová sněmovna pro nás překvapení, a také bude přemýšlet o umístění Američanů u nás?

Romský problém

České politické strany ukazují pokrok. Babička se může bát, že chodítko jí podtrhne jen migrant z Arábie. Uprchlíci jsou hlavní problém pro naší bezpečnost. Podsouvají nám je Evropská unie a havlisté. Musíme se na ně připravit a nebo se připravit na odpor. Odpor, samozřejmě proti diktátu Bruselu. Naše domácí problémy s nepřizpůsobivými občany jakoby nebyly. Opravdu?

Politici dělají jako by neexistoval, ale Šluknovský výběžek se všemi jeho problémy je stále tu. A s ním i další oblasti s problematickým soužitím většinového obyvatelstva a Romů. Bude to nová Poslanecká sněmovna řešit nebo raději bude připravovat zbytečné hlídání hranic před uprchlíky, kteří k nám dobrovolně nejedou?

Nevládky vládnou

V České republice existuje stínová moc. Nikým nevolené nevládní organizace, těsně spolupracující s konkrétními orgány a politickými uskupeními, jsou pevně zastoupeny v nejrůznějších sférách naší společnosti. Tu nejcitlivější nevyjímaje — školství. Nevládky učí naše děti o hrůzách komunismu, jak poznat propagandu a proč je dobrý multikulturismus. Bez práva rodičů zasáhnout.

V Maďarsku a Polsku se rozhodli vytáhnout do boje proti nevládním a neziskovým organizacím. Krotí jejich politické ambice vštěpovat "ten správný názor." V České republice, kupodivu, debata o roli a vlivu nevládek neprobíhá. Organizace se považují za hlídače demokracie, ale kdo hlídá hlídače? Polici nemají na ně žádný názor, nebo se jich bojí.

Země bez budoucnosti

Na českých volbách se hojně propírá minulost. Havlistické strany chtějí zabránit komunistům vrátit se k moci. Nechtějí estébáka v čele vlády. Vzpomínají zločiny minulého režimu. Vadí jim ten či onen kandidát uctívající sporné hrdiny našich dějin. Vzpomíná se na dobu, ve které politika byla plná ideálů.

A co dál? Ani jedna politická strana nenabízí voličům novou budoucnost pro Českou republiku. Nikdo neříká občanům, jak by měla vypadat naše republika za 20 nebo 30 let. Nikdo neříká, kam máme směřovat. Konečným milníkem jsou dálnice, maximálně euro. To je málo. Volič má právo vědět, jaký odkaz chtějí zanechat současní politici. Bude Česko zemí moderních technologií? Centrem zelené energetiky? Trezorem kryptoměn? A jak to udělat? Na to neodpovídá ani jedna ze stran.

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce.

Autor: 
Alena Novotná, foto: KSČM
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201710146122415-5-veci-nazor-volby/