Rusko od A do Z

10. 9. 2017

Pravidelní čtenáři Haló novin jistě dobře vědí, že v srpnu jsme dvě sobotní Témata věnovali procházce po zajímavostech Indie a následně Filipín, čímž jsme jen navázali na podobné okénko do Filipín. A protože – soudě dle vašich ohlasů – se tento seriál líbí, navážeme na něj v září další exkurzí. Tentokrát do země, kterou byste asi nečekali – do Ruska. Máte pocit, že o největším státě světa víte vše? Tak si schválně přečtěte následující řádky.

Alena Šiškovová. A začínáme ženskou krásou - nejznámější tamější modelka Alena Šiškovová je přezdívaná »Ruská Barbie«. Její fotky zná celý svět a Rusky dělají vše pro to, aby vypadaly jako ona. Jenže otázkou je, zda je právě tato třiadvacetiletá mladá dáma tím nejlepším možným vzorem – na posledních fotkách vypadá dosti kostnatě. A jak známo, u ženy má být za co chytit…

ruska_mis.jpg

Ksenia Suchinovová – jediná ruská Miss World

Balalajka. Rusové toho pro světovou kulturu udělali nepřeberné množství. Vzpomenete si jistě na jména desítek spisovatelů, dramatiků, malířů i hudebníků. A víte také, že Rusko dalo světu strunný nástroj s trojdílnou rezonanční skříní, která má charakteristický trojúhelníkový tvar? Balalajku?

Car. Jedná se o slovanskou verzi císařského titulu. Ale kde se vzala? Jako první ji začal v 15. století používat neoficiálně velkokníže moskevský Ivan III. Veliký, ale pouze v diplomatickém styku s méně významnými státy, ku příkladu s Livonskem.

Den plození. Chcete mít potomka a nezbývá vám na příjemné chvíle spojené s jeho »výrobou« čas kvůli návalu pracovních povinností? Na některých místech v Rusku vyřešili klesající porodnost po svém – 12. září ve městě Uljanovsk vyhlásili Den plození. To znamená, že nemusíte jít do práce a můžete si po svém užívat příjemného svátku. A co víc, pokud se vám podaří dítě zplodit právě 12. září a porodit 12. června, tedy na Den Ruska, čeká vás hutná odměna – od automobilu po domácí spotřebiče…

Ekonomika. Ruská ekonomika začala v poslední době novou fázi růstu, takže není divu, že na tamní trh vstupují a podnikají tam i zahraniční firmy, které jsou moderní a mají přehled. Jejich cestou je být tzv. u toho, když se ekonomika dostává do nové fáze a formuje se její nový rozvoj. Jednou z těchto společností je například známá česká firma Home Credit International, a. s. Ta v Rusku nabízí služby především v oblasti spotřebitelských úvěrů a bankovních služeb.

Federace. Ostrov Federace je investiční projekt na výstavbu umělého ostrova v Černém moři u města Soči. Název je odvozen od tvaru ostrova, který kopíruje hranice Ruské federace. Původně se dokončení plánovalo v roce 2014 před zahájením Zimních olympijských her, což se nepodařilo. Nový plán směřuje k roku 2020. Na uměle vytvořené ploše, chráněné vlnolamy, budou podobně jako na dubajském umělém ostrově The World postaveny hotely, byty, vily, obchody, obchodní a zábavní centra, rekreační a sociální zázemí.

Gagarin. To, že Sovětský svaz získal primát, kterým bylo vyslání a bezpečný návrat majora Jurije Gagarina, prvního člověka ve vesmíru dne 12. dubna 1961, je všeobecně známá věc. Ale z hlediska vesmírných úspěchů dějin hrubě nedostatečná. SSSR byl prvním státem na světě, který dosáhl hranice vesmíru a vyslal roku 1957 do vesmíru první umělou družici Země Sputnik 1. Ve stejném roce zamířil do vesmíru první živý tvor, fena Lajka. První ženou ve vesmíru byla rovněž Ruska Valentina Těreškovová. A tak bychom mohli pokračovat: sonda Luna 9 premiérově přistála na Měsíci, Veněra 7 byla první sondou, která dosáhla jiné planety (Venuše), a Mars 3 pak rovněž první sondou, jež přistála na Marsu. Sovětský svaz také jako první sestavil na oběžné dráze Země permanentně obydlenou vesmírnou stanici Mir.

Hokej. Suverénně nejpopulárnější sport v Rusku se odehrává na ledě a je přitom zapotřebí puk a hokejka. Místní reprezentace je historicky nejúspěšnější v počtu zlatých medailí z mistrovství světa. A protože nadcházející olympiáda bude bez hráčů z kanadsko-americké NHL, je Rusko hlavním favoritem na zisk nejcennějšího kovu i ze ZOH 2018.

Ivan. Nejfrektentovanějším ruským jménem, které se dostalo ve velké míře i do českých luhů a hájů, je Ivan. Tím nejznámějším Ivanem pro čtenáře Haló novin je zástupce šéfredaktora našeho deníku Cinka, všeobecně pak filmoví fanoušci určitě vzpomenou bohatýra Ivánka z nesmrtelného Mrazíka.

Jídlo. Ruská kuchyně je nesmírně bohatá. Asi si v prvé řadě vybavíte tradiční polévky jako boršč, rassolnik či soljanka, případně luxusní pirožky a grilovaný šašlik. Možná vás ale překvapí, že například japonské sushi je v Rusku populárnější než v mateřské zemi vycházejícího slunce…

Ksenia Suchinovová. Stejně jako Česká republika i Rusko se jednou jedinkrát v historii radovalo z vítězství v mezinárodní soutěži ženské krásy Miss World. A Ksenia Suchinovová je stejně jako Taťána Kuchařová nádherná blondýnka. Jen zvítězila dva roky po Češce – v roce 2008 v Johannesburgu. Nikdy předtím a dosud ani potom ruská vlajka na nejvyšším stupni krásy nevlála.

Les. Rusko má největší zásoby dřeva na světě. Jednoznačně dominují jehličnaté dřeviny, na prvním místě modřín.

Mosty. Petrohrad je dobře známé místo i pro ty, kteří nemají přílišný rozhled o zahraničních lákadlech. Ať už svými historickými pamětihodnostmi nebo atraktivní letní »bílou« nocí. Málo se však ví, že v Petrohradě je třikrát více mostů než v Benátkách. Ruský portál Politikus.ru z toho důvodu s nadsázkou uvedl, že podle počtu kanálů a mostů nad nimi by bylo vhodné pojmenovat Petrohrad Severní Benátky a Benátkám dát naopak název Jižní Petrohrad.

Neznámé. V Rusku je nejméně 15 tajných měst. Nejsou tam cedule, dopravní značky, a jak upozornil výše zmíněný server Politikus.ru, skoro nikdo nezná jejich názvy ani přesnou lokalitu.

Obr. Rusko je největší země, to už bylo řečeno. Abyste si udělali představu o tomto kolosu, nabízíme jedno zajímavé srovnání. Tato země je větší než Pluto. To má 16,6 milionů kilometrů čtverečních, kdežto Rusko 17 km2.

Pivo. Asi byste neprohádali kalhoty, kdybyste měli uvést, co je nejoblíbenějším ruským alkoholickým nápojem. Ano, správně, je to vodka. Těžko se pouštět s tamními specialisty do alkoholových soutěží – to je předzvěst rychlého konce. O vztahu Rusů k pití svědčí i to, že zde pivo od roku 2013 není považováno za alkoholický nápoj…

Ropa. Páteří ruského hospodářství je těžký průmysl a prim hraje – ano, to byste očekávali, ropa. A v souvislosti s ní severozápadní Sibiř. Ta má vedle oblasti Perského zálivu největší zásoby ropy a zemního plynu na světě. Ropa se dále těží mezi Volhou a Uralem (Tatarstán), na severním Kavkaze a ostrově Sachalin.

Sibiř. Unikát nad unikáty. Kolos nad kolosy. Území ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím zabírá úctyhodných 77 procent celkové rozlohy Ruska. Rozkládá se na 9 734 000 kilometrech čtverečních, což je neuvěřitelných devět procent z celkové rozlohy půdy na Zemi.

Tvrz. A ještě jednou si dovolme ocitovat portál Politikus.ru. Podle něj je moskevský Kreml největší do dnešních dnů zachovanou středověkou tvrzí na světě. Považte, že původní délka kremelských zdí činí 2235 metrů.
Uralské hory. Jde o nejstarší hory na naší modré planetě. Když dorazíte do obce Aleksandrovka, jako na dlani budete mít horu nazvanou Tužka. Její stáří je odhadováno na neuvěřitelné 4 miliardy let.

Voda. Rusko má jeden zajímavý geografický primát. Je jedinou zemí na světě, jejíž území omývá 13 moří.

Zvířata. Největší rozmanitost zvěře Ruska najdeme na Altaji a Kavkaze. Severní pobřeží Ruska je domovem arktických druhů, jako jsou lední medvědi, tuleni a mroži, v severní tajze se vyskytují losi, sobi, vlci, medvědi, rysi, soboli, veverky, lišky a rosomáci. Jižnější lesy poskytují úkryt divočákům, jelenům, pišťuchám a tetřevům, přímořský kraj na Dálném východě je domovem vzácného tygra ussurijského. To je největší a nejmohutnější kočkovitá šelma - samci mohou vážit přes 300 kg.

Autor: 
Petr Špička, foto: wikipedia.org a archiv
Zdroj: 
ihalo.cz