Šít "horkou jehlou" a silově protlačovat se nevyplácí

14. 8. 2017

Ministr Chvojka chce měnit (ještě mokrý) protikuřácký zákon. "To jsou ale věci. Když jsem při projednávání tohoto zákona v rozpravě ve sněmovně jasně říkal, že je to hloupost zavádět nejtvrdší regulaci, tak se všichni smáli. Navrhoval jsem slovenský nebo rakouský model. Tedy částečnou regulaci zákazu kouření. Buď kuřárny, výjimka podle plochy nebo model ze Slovenska, který říká, že pokud je restaurace, hospoda atd., tak první část při vstupu do zařízení musí být nekuřácká a další musí být uzavřená a klidně kuřácká. Samozřejmě, že zde existuje i možnost volby mít plně nekuřácké zařízení. Když jsem tento problém probíral s odborníky na regulace na Univerzitě Karlově, tak jasně říkali, že je ale nejlepší nechat na provozovateli hospody, restaurace, zda si podnik zřídí kuřácký nebo nekuřácký. Záleží na tom, na jakou klientelu se chce zaměřit. Problémem zůstává pouze ochrana zaměstnanců v kuřáckém prostředí. To by ale šlo vyřešit úpravou v zákoníku práce, že by se jednalo o práci v rizikovém prostředí - toto mají zavedeno v Rakousku. Vzhledem k tomu, že mé návrhy nebyly podpořeny, tak jsem pro zákon nemohl hlasovat.", reaguje na ministra Chvojku poslanec KSČM Mgr. Jan Klán

Autor: 
Jan Klán, foto: ihalo.cz
Zdroj: 
fb