Sociolog Petr Hampl: „Je zapotřebí, aby proběhla radikální změna systému, minimálně taková, jaké se odehrála v Maďarsku a momentálně probíhá v Polsku,“

12. 8. 2017

Politické preference před říjnovými volbami ukazují, že dochází k odumírání havlistického kultu. Strany jako TOP 09 nebo KDU-ČSL stěží překonávají 5% hranici. Čím to je?

Ať už to bylo Havlovým úmyslem nebo nikoliv, dnes je havlismus ideologií těch sociálních skupin, které nepracují a cítí právo žít na úkor ostatních. Ti lidé mají za to, že jejich posláním je převychovávat ostatní a ukazovat jim cestu ke správnému životu. Cítí se být jakýmsi multikulturním kněžstvem. Něco tak přízemního jako ranní vstávání a chození do práce pro ně není. Takové lidi najdete v neziskovkách, na univerzitách, v médiích, velkých úřadech, často i korporacích. A havlismus jim poskytuje ospravedlnění, proč nemusí pracovat stejně jako ostatní a proč mají právo na mnohem vyšší životní úroveň než jejich spoluobčané.

Když si uvědomíte, že tato "pražská kavárna" je početně omezená, není divu, že jsou na tom havlistické strany tak, jak říkáte. Navíc KDU-ČSL ty hlasy získává podvodem, slibuje totiž málo vzdělaným starým lidem, že bude chránit vlast a tradiční hodnoty, aby pak prosazovala neomarxistický program. Na druhou stranu, havlismus je dnes významnou ideologií v ODS, ČSSD, ANO má silné havlistické křídlo, pak Zelení… Zkrátka, havlismus najdete všude, kde je byrokracie, peníze a moc.

Celý rozhovor pro Sputnik zde:

Autor: 
Alena Novotná, foto: petrhampl.com, vložil: jk
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com