Písecko: Africký mor prasat a přijatá opatření

22. 7. 2017

V souvislosti s výskytem afrického moru prasat na jihovýchodní Moravě, byla na Písecku přijata mimořádná veterinární opatření, nařízená Státní veterinární správou. Přestože na Písecku výskyt afrického moru prasat nebyl zjištěn, byla zde tato opatření nařízena ve stejném rozsahu jako ve zbývajících částech České republiky. Informuje o tom odbor životního prostředí Městského úřadu Písek.

„Nejde o nemoc, která by byla nebezpečná pro člověka. Přenos nákazy v lokalitě výskytu je možný pouze mezi prasaty, ať již divokými, či v domácích chovech“, vysvětluje Miloslav Šatra, vedoucí odboru.
Pokud v přírodě najdete uhynulý kus prasete divokého, informujte o tom Státní veterinární správu na krizovou linku tel. + 420 720 995 212. Do lesa také nenoste zbytky potravin (zvláště živočišného původu, které by mohly být zdrojem nákazy), zvěř si v tuto dobu dokáže najít potravu v dostatečné míře sama.
"Všem uživatelům honiteb ORP Písek byly zaslány aktuální dokumenty týkající se přijatých mimořádných opatření. Myslivci mají ze strany Státní veterinární správy nařízeno provádět intenzivní lov divokých prasat, a to včetně jinak zakázaných způsobů lovu, jako je například lov zvěře během sklizně zemědělských plodin," dodává Miloslav Šatra. 

Autor: 
Irena Malotová, tisková mluvčí, foto: pixabay
Zdroj: 
http://www.mesto-pisek.cz/