Máslo a mléčné výrobky »řídí« inflaci

13. 7. 2017

Spotřebitelské ceny v červnu podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu vzrostly meziročně o 2,3 procenta (v květnu o 2,4 %). Tento vývoj ovlivnilo jednak zmírnění růstu cen v dopravě a za oděvy i obuv, jednak zrychlení cenového růstu za potraviny a nealkoholické nápoje, uvedli statistici.

Meziroční změna v případě potravin dosáhla nejvyšší úrovně od srpna 2013, upozornil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. »Za potraviny si připlácíme o 5,4 % více, avšak u některých potravinářských výrobků je situace podstatně horší. Rekord drží ceny másla, které jsou meziročně vyšší o téměř 43 % a tak pryč jsou ty časy, kdy jeho nadbytek po zavedení ruských sankcí vedl k jeho prudkému zlevňování. Aktuálně se tak máslo stává téměř luxusní potravinou, která spolu s dalšími mléčnými výrobky ‚řídí‘ českou inflaci,« uvedl pro Haló noviny analytik ČSOB Petr Dufek a dodal: »Jestliže se na inflaci ještě v květnu potraviny podílely jednou třetinou, aktuálně dosahuje jejich podíl 40 %.«

Podle ČSÚ zdražily pekárenské výrobky a obiloviny meziročně o 5,8 %, vejce o 23,6 %, mléko o 10,4 %, sýry o 15,9 %, jogurty o 13,5 %, čerstvé máslo o 42,6 % a cukr o 21,2 %.

Ceny potravin přitom podle Dufka ještě neřekly své poslední slovo. »Ostatně ceny v zemědělství stále rostou a letošní mizerná úroda nejspíš jejich dramatické snížení nepřinese,« dodal analytik.

Nadále tradičně zdražuje i bydlení

Druhý největší vliv na inflaci měly ceny za bydlení. Čisté nájemné vzrostlo o 2,6 %, vodné o 1,2 %, stočné o 0,4 %, elektřina zdražila o 0,3 % a tuhá paliva o pět procent. Nižší byly jen ceny tepla a teplé vody (o 2,2 %) a zemního plynu (o 0,8 %).

Ceny stravovacích služeb se zvýšily o 6,4 % a ubytovacích služeb o 2,6 %. V oddíle doprava ceny vzrostly o 2,2 %. Pohonné hmoty zdražily o 1,7 % (v květnu stouply o 7,8 %). Oděvy byly levnější o 0,5 %, obuv ale zdražila o 3,5 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila v červnu 1,7 %.

Letošní rok by se inflace podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela měla nadále držet nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Analytik navíc čeká, že na podzim ještě zrychlí na 2,5 %. Předpokládá totiž, že jádrové ceny (očištěné o sezonní vlivy) budou pokračovat v postupném růstu a budou i nadále převažovat nad dezinflačními tlaky, které přicházejí ze zahraničí.

Autor: 
ici
Zdroj: 
ihalo.cz, foto: pixabay