Na sjezdu Levice převažovala mladá generace

3. 7. 2017

Rozhovor Haló novin s Pavlem Vodseďálkem, členem VV ÚV KSČM, předsedou OV KSČM Ústí nad Labem, krajským i ústeckým zastupitelem.

Dva hosté z KSČM a dva ze Strany demokratického socialismu se zúčastnili 9.-11. června v Hannoverském kongresovém centru předvolebního sjezdu německé Levicové strany (Die Linke.). Delegaci KSČM vedl Pavel Vodseďálek, jemuž jsme položili několik dotazů.

Hlavním úkolem sjezdu bylo dopracování a schválení volebního programu pro zářijové volby do Bundestagu. Nakolik se to povedlo ke spokojenosti vedení naší partnerské strany v SRN?

Volební program v tištěné podobě obsahuje 100 stránek, takže celý ho samozřejmě načtený nemáme (úsměv). Každopádně byl podroben velké diskusi ze strany jednotlivých delegací Spolkových delegací Die Linke., kde jednotlivé návrhy, když byly schváleny, tak se dopracovávaly do textu. Poslední redakce a vytištění bude teprve k dispozici (asi za necelé tři týdny) a pak bude program vystaven na stránkách Die Linke.

Vedení strany bylo každopádně spokojeno s velkou diskusí a akceptovalo schválené změny. Hlavní úkoly jsou přibližně následující: Je třeba předělat německé hospodářství směrem k sociálnímu státu a zasadit se o soběstačnost průmyslu a zemědělství. Nechtějí být zbrojní velmocí, exportovat demokracii válkami - aby Německo bylo policajtem světa. Zazněla také velká kritika kancléřky Angely Merkelové a jejího ministra financí Wolfganga Schäubleho, kteří uvrhli zem do propadu dvou bilionů euro.

Úkolem do voleb je navrhovat vyrovnanou mzdovou politiku mezi bývalou NDR a NSR (mezi novými a starými zeměmi). Minimální mzdu požadují ve výši 1500 euro pro každého pracujícího a k tomu 30hodinový pracovní týden. Ve své zprávě to uvedla předsedkyně strany Katja Kipping.

Veskrze pracovní atmosféra byla přerušována právě pouze vystoupeními významných postav strany, čímž se sjezd stal i díky přítomnosti televizních kamer součástí předvolební kampaně. Které z vystoupení vás zaujalo nejvíc? Co lídryně Sahra Wagenknechtová - zase strhala kancléřku na tři doby? A co Hans Modrow, předseda Rady starších?

Nejvíce mne zaujalo vystoupení předsedkyně Kipping, které bylo velmi emotivní, podrobila velké kritice za její politiku kancléřku Merkelovou - za přístup ke zbrojnímu průmyslu či vysílání vojáků bundeswehru na mise do ciziny, když by měli zůstat doma a bránit Německo. Jednoznačně ve svém vystoupení se vymezila ke spolupráci se SPD, která má 70letou tradici, ale vždy v rozhodující době zklamala a svoje sliby nesplnila, a není proto pro Die Linke. věrohodnou stranou. Bylo to velmi emotivní vystoupení přerušované potleskem ve stoje, máváním vlajkami Levice a ukazováním krátkých hesel, které byly připraveny na stolech delegátů.

I vystoupení lídryně Die Linke. do zářijových voleb Sahry Wagenknechtové bylo velmi emotivní, velmi často přerušované potleskem ve stoje a provoláváním hesel na podporu jejích slov. I ona kritizovala vysílání bundeswehru do jiných zemí, navrhovala předělat průmysl na spotřební (a ne vojenský), zamezit vývozu zbraní do míst konfliktů atp.

Během vystoupení Hanse Modrowa jsme měli setkání Afrického kruhu k problematice černého kontinentu. Tam bylo mj. poukázáno na to, že se USA a Saúdská Arábie za podpory OSN (Modrých přileb) spojily v boji proti osvobozeneckým skupinám, které se snaží udržet v moci státu suroviny, nazvou je teroristy a bojují proti nim. Protože nechtějí přijít o 90 % zisku z tamního nerostného bohatství...

Potkali jste se i s Hajko Kozlem? Vystupoval coby jeden ze 466 delegátů sjezdu také?

Setkání proběhlo, diskutovali jsme o spolupráci KSČM se saskou Die Linke., která má nové vedení (jsou tam některé nedostatky, které budeme společně řešit). V diskusi jsem neslyšel, že by vystoupil.

Milionářská daň, již zmiňovaný růst minimální mzdy, masivní státní investice a zrušení všech tajných služeb i paktu NATO. To jsou hlavní body 100stránkového volebního programu Levice. Zapomněl jsem ještě na něco dalšího? V čem nejvíc bychom se ještě měli u našich přátel inspirovat? Ohledně radikální politické změny, kterou Die Linke. deklaruje?

Velký důraz ve vystoupeních čelných představitelů v souladu s programem byl ještě na změnu průmyslu z vojenského na lehký, stažení 5000 tisíc vojáků bundeswehru domů, omezit výrobu a vývoz zbraní, obecně velké náklady na zbrojení, a tyto prostředky použít na sociální politiku státu, minimální mzdu a zvýšení platů německých lidí. Zajímavé bylo hlasování, zda by NATO mělo dál fungovat s Ruskem nebo bez Ruska (43 % hlasovalo s Ruskem, 45 % bez Ruska).

Co jste si odvezli za největší zážitky vy, hosté sjezdu?

Nejvyšším zážitkem byla atmosféra na tomto sjezdu, kde převažovala mladá generace, její podpora vystupujícím, a kam dál směřovat diskusi o úkolech levice v Německu po volbách.

Pozoruhodný byl velký zájem sdělovacích prostředků - ať už píšících novinářů, tak televizí...

Ano, dokonce i ČTK přinesla obsáhlý článek ze sjezdu. Něco podobného dříve zvykem nebývalo. Tak snad se to stane běžným jevem.

Autor: 
Roman Janouch
Zdroj: 
foto: FOTO - Pavel Vodseďálek, ihalo.cz