Člen finančního výboru Josef Kovařík: „Rozpočet města Písku v ohrožení není“

1. 7. 2017

Zástupci České pirátské strany Martin Brož a Josef Soumar se vyjádřili k poslednímu hlasování finančního výboru a Zastupitelstva města Písek. Ve čtvrtek 29. 6. 2017 byl  zastupiteli schválen Střednědobý rozpočtový výhled města na roky 2017 až 2019 a zásadní investiční výdaje připravované již několik let. Článek předsedy kontrolního výboru Martina Brože ve Zpravodaji města Písku v červenci 2017 podrobně popisuje vývoj a stav současných rezervních finančních prostředků města. Jsou vysoké 530 milionů Kč. Vysoké jsou i schválené investiční výdaje. Opakování podrobností by nepřineslo pochopení zámyslu investiční ekonomiky města. Proto odkazuji na Rozklikávající rozpočet města zde:

Co považuji za podstatné? Především to, že finanční výbor doporučoval již před třemi roky vhodně diverzifikovat nevyužité finanční zdroje do bank s růstovým potenciálem. Tak se i stalo. Nyní jsou finanční prostředky připraveny právě k plánovaným a schváleným investičním akcím a navíc jsou výdaje rozloženy v čase. A rozpočtová rezerva? Je a podle mého dostatečná. Přesahuje 20 milionů Kč. S tím a s vývojem inflace bylo vždy počítáno.

Druhým podstatným důvodem jsou volební programy politických stran, které takové investiční akce předpokládají. Mně tyto programy zajímaly a samozřejmě také KSČM, jehož plnění se na svém úseku snažím zabezpečovat. Program KSČM takové investiční akce předpokládá a není to jen plavecký bazén atd.

Dalším důvodem je vytvoření trvalých hodnot ve prospěch města, což lze jen realizovanými investicemi. Ty hodnoty - nevyužité finanční prostředky jsou pro tyto účely určeny. Na bankovních účtech se samo nic nepostaví ani nevytvoří.

Proto se podivuji vyjádření člena finančního výboru Josefa Soumara, který pro střednědobý rozpočet a takové financování investičních akcí hlasoval. Dnes popírá sám sebe a veřejnosti namlouvá, že rozpočet města je v ohrožení. To samé platí i pro předsedu kontrolního výboru Martina Brože, který takový článek ve Zpravodaji města Písku v červnu 2017 uveřejnil. Tak zásadní stanovisko snad museli ve straně posuzovat. Nebo ne?

Já říkám: Rozpočet města Písku v ohrožení není!

Oběma pánům bych doporučil řídit se starou dobrou zásadou „ Vaše řeč budiž jasné ano, ano, ne, ne“.

+ foto: jk
Vlastní