Co s námi tzv. úspěšná vláda Sobotky, Bělobrádka a ANO dělají ?

23. 6. 2017

Mocná neziskovka Člověk v tísni čelí vážnému obvinění. Pokud by to byla pravda, tak se máme na co těšit!

Facebook se stal místem střetu zastánců absolutní svobody slova a těch, kteří naopak hovoří o nutnosti "regulovat a postihovat". Zatímco v sousedním Německu mnoho případů končí u soudu, v České republice se zatím vše řeší většinou blokací facebookového účtu.

Facebook čelí soustavně tlaku západních vlád, které požadují, aby tato společnost nějakým způsobem regulovala „hate speech“. Tedy nenávistné projevy proti sexuálním, náboženským či národnostním menšinám a jednotlivcům. Masivně dotovanému vládnímu projektu HateFree Culture sice již k velké nelibosti bývalého ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera odzvonilo, ale monitorováním domnělých či skutečných projevů nenávisti se zabývá mnoho "neziskovek".

Je třeba vyvracet mýty

Patří mezi ně také nevládní nezisková společnost Člověk v tísni, jež v roce 2015 hospodařila s 1,5 miliardou korun, ze kterých více než polovina přišla ze zahraničí. Jak z Evropské unie, tak přímo z rozpočtů zahraničních vlád. Právě z těchto peněz tak byl financován projekt „Podpora tolerantní společnosti“. V rámci tohoto projektu vznikla analýza s názvem "Projevy nenávisti v online prostoru a na sociálních sítích", která je kompletně dostupnána webu.

V osmé kapitole se autoři analýzy zabývají možnostmi postupu proti hate speech. „ Mezi pracovníky neziskových organizací, aktivisty, novináři a dalšími lidmi snažícími se bránit nenávistným projevům a růstu xenofobie ve společnosti se často opakuje sdílené přesvědčení o nutnosti větší informovanosti, vyvracení mýtů apod,“ píše se v analýze. Někteří zastánci absolutní svobody slova tvrdí, že aktivisté zdaleka nezůstávají jen u „vyvracení mýtů“. Podle jejich názoru se přímo podílí na jejich udávání a následném zablokování.

Někdo po nás určitě jde

V posledních dnech tak došlo k zablokování účtu některých občanských aktivistů, kteří mají jedno společné: Staví se kriticky k ilegální migraci a islámu. Asi nejznámější z nich, docent Martin Konvička, byl na Facebooku zablokován již několikrát. Před lety se dokonce kvůli jednomu svému komentáři ocitl před osudem a byl také obžalován. Aktuálně bude Konvička dle svých slov opět předvolán k dalšímu výslechu. Za posledních pár měsíců byl zablokován hned dvakrát.

Jos v květnu to bylo na třicet dní, což je asi nejdelší možný ban. A právě teď jsem dostal dalších třicet dní proto, že jsem sdílel text o návrhu zakázat kouření i na zahrádkách. Přidal jsem k tomu článku jen slovo „buzíci“ a už to bylo. Já přitom nejsem žádný homofob a nikdo mě snad ani z něčeho podobného nemůže obviňovat. Odmítám každopádně, aby se trestalo za použití slova, které s jistou míry nadsázky běžně používá. To bychom potom nemohli říkat už vůbec nic,“

Konvička se domnívá, že hromadná blokace jeho i dalších občanských aktivistů, jako je Pavel Pešan, Eva Hrindová nebo Jordana Jirásková, není náhodná. „Musí jít o koordinovanou akci, protože kvůli jedné či dvěma stížnostem by Facebook nikoho nezablokoval,“ soudí entomolog z Jihočeské univerzity. Po informaci redakce serveru ePortal.cz, jak aktivně se tzv. „hate speech“ zabývá například Člověk v tísni v čele s bývalým studentským vůdcem Šimonem Pánkem, Konvička nešetří kritikou.

Ubohý klávesnicový udavač v pruhovaných ponožkách

„Pokud je pravda, že se nějaké neziskovky a aktivisté cíleně zaměřují na své ideové odpůrce a snaží se je hromadně „udávat“ kvůli jejich komentářům na Facebooku, bylo to dost alarmující signál. Někdejší hrdina mé generace Šimon Pánek by tak klesl na úroveň ubohého klávesnicového udavače v pruhovaných ponožkách,“ říká Konvička, který ve svém negativním názoru na činnost Člověka v tísni v oblasti „boje proti hate speech“ rozhodně není osamocen. Bývalý místopředseda Svobodných a občanský aktivista Pavel Pešen má obdobný názor.

„Byl jsem blokován několikrát, bez zdůvodnění. Vždy po sdílení statusu, který kritizoval islám jako nenávistnou ideologii nebo teď naposledy po označení šéfa Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka za zrádce, poněvadž přivítal uvalení sankce na ČR z EU za nepřijímání migrantů. Jako svolavatel demonstrací a politicky aktivní člověk jsem se zřejmě dostal do hledáčku zpolitizované neziskovky Člověk v tísni, oni si vytipovávají tzv. " opinion leaders" a pomocí anonymních udání blokují těmto lidem fb profily, aby oslabovali hnutí občanského odporu,“ Pešan, které mu byly zablokovány v posledních několika dnech hned tři facebookové profily.

Autor: 
Stanislav Stýblo
Zdroj: 
fb