Předseda EL Gregor Gysi: Úvahy o budoucnosti evropské levice

19. 6. 2017

Předkládáme čtenářům překlad diskusního příspěvku, který na základě rozhodnutí Politického sekretariátu Evropské levice rozeslal předseda EL Gregor Gysi jako základ pro politickou diskusi Rady předsedů, Výkonného výboru EL a Valného shromáždění EL na konci června 2017.

Shrnutí

Aby bylo možné bojovat proti pokračujícímu posunu Evropy doprava a vytvořit protiváhu nacionalismu a rasismu, stejně jako neoliberalismu a jeho deregulaci a sociálním škrtům, musí být levice v Evropě zesílit. Proto je třeba překonat její roztříštěnosti a posílit sítě. EL může hrát koordinační roli, kterou musí vykonávat. Fórum v Marseille je důležitým krokem v tomto směru.

Pro změnu politiky v Evropě jsou skutečně zapotřebí sociální demokraté. Ti však budou muset zásadně změnit svůj politický kurz. Je úkolem levice nabízet alternativy k převládající politice sociální demokracie, a tím na ni vyvíjet tlak, aby se změnila, aby přinejmenším rostoucí část sociálních demokratů opustila neoliberální politickou agendu a vrátila se k základní politické orientaci směrem k sociální spravedlnosti.

Nezbytná je minimální program levice jako alternativa neoliberální politiky úsporných opatření. Klíčovými prvky jsou demokratická kontrola finančních trhů, včetně odlišné politiky ECB, odlišná politika přerozdělování s rostoucími mzdami a sociálním blahobytem a zvýšení daní pro bohaté, movité, banky a velké korporace, jakož i odlišná hospodářská politika veřejných investic do sociálně významných odvětví. V takovém kontextu lze také diskutovat otázku společné měny.

EL by měla být platformou pro nezbytnou politickou a programovou diskusí. K tomu však musí posílit svou vlastní politickou diskusi.

EL musí být silnější a efektivnější tím, že bude rychleji přijímat rozhodnutí a že zvýší svou viditelnost a efektivitu navenek zlepšením komunikace.

Celý článek zde:

Pro potřeby SDS přeložil Milan Neubert

Autor: 
Gregorr Gysi
Zdroj: 
http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2017060401