Docent Radim Valenčík k triumvirátu v čele ČSSD

17. 6. 2017

Pokud bych měl odpovědět jako obyčejný člen ČSSD, který uznává její hodnoty a snaží se o naplnění jejího poslání, tak bych řekl, že této rošádě nerozumím. Když se na to podívám z pozice těch, pro které byl Sobotka či Zaorálek jen nastrčenou figurou, aby mohli pod vlajkou ČSSD provádět svoje mafiánské tunelářské reje, pak je to naprosto logické. Dotunelovat pozici ČSSD, tj. její pozice ve sféře státní a krajské administrativy, státních a polostátních firem, případně ještě nějaká její finanční aktiva, dokud to ještě jde.

K dvěma výtečníkům ještě přidali Zaorálka. Člověka, který kdysi představoval určitou naději. Během ukrajinské krize přišel o soudnost. Zodpovídá za program strany a vůbec nevidí, že ČSSD nemá žádný program, že místo toho, aby řekla, v čem spočívá příčina současných problémů a jaká je cesta jejich řešení, nabízí sliby, kterým nikdo nevěří. A místo toho, aby si to pod vlivem reakcí lidí, které jsou ve stovkách pod každým odkazem na ten či onen programový bod, který ČSSD dává na své stránky a na Facebook, uvědomil, že program jde úplně mimo, reaguje: Za všechno můžou lidé, nečtou, nedochází jim to…

Ti, co tam nastrčili jako fíkový list zrovna tento trojlístek, nejsou schopni vnímat, jak to lidé vidí. Každý z této trojice část potenciálních příznivců odrazuje a společně vytvářejí dokonalý zapuzující synergický efekt.

Poslední memento dostalo vedení současné ČSSD v krajských a senátních volbách v loňském roce. Jeden upřímně cítící sociální demokrat na obranu strany tehdy řekl: „Nebyly to volby poslední.“ Štěpán Kotrba v reakci na jeho slova lakonicky dodal: „Ale předposlední.“ Kdo by si tehdy pomyslel, že se ČSSD skutečně nemusí dostat do parlamentu?!

Autor: 
foto: fb
Zdroj: 
TOP Týdeník Občanské Právo