Až mě naštvete, tak to tady prodám

16. 6. 2017

Předtím, než přepustil premiér Sobotka vedení ČSSD a vytvořil triuvirát s Chovancem a Zaorálkem, tak se mu přes všechem zmatek s demisí nedemisí, podařilo odvolat z vlády ministra Babiše. Mohl slavit! Možná i slavil, ale štěstí a delší úspěch mu to nepřineslo. Všechny tahanice s odvoláním vytvářeli tlak nejen na Babiše, ale i na něj. Musel si projít ponížením na Hradě, kde si jej prezident Zeman vychutnával. Když se trochu vžijeme do nepolitika Babiše, který šel do politiky proto, poněvadž jej k tomu dotlačilo svým jednáním pravé spektrum sněmovny, jak sám zpoza řečnického pultu poslancům za ODS sdělil, nebylo to jistě příjemné ani pro něj. Všichni, zejména jeho protivníci se pohoršovali nad jeho podnikatelskými způsoby, včetně danění a čerpání dotací. Proč se tak podivovali, když právě taková praxe je v podnikatelských krůzích běžná? Všichni se snaží optimalizovat daně a čerpat dotace. Proč se diví příznivci demokracie, volného trhu a liberalismu? To přeci v našich podmínkách k podnikání patří. Pokud se jim nelíbí takové praktiky, tak by měli uvažovat na změně společenského systému! A nejen uvažovat.

Když se vrátíme k pocitům Babiše při jeho odvolávání, tak není vyloučeno, že uvažoval v kategoriích pomsta, nevděčnost, závist, nevděk a ukřivděnost. Toto všechno mohl cítit. Možná se i dostal do situace, kdy zvažoval, zda měl zapotřebí do té politiky jít. Stále se s někým dohadovat, čelit útokům, odkrývat způsoby svého podnikání a formálně se odstřihnout od Agrofertu, svého dítěte, který ovládá. Přesně nevíme kolik vlastní firem, kolik zaměstnává zaměstnanců a v kolika výrobních podnicích. Rovněž se neví kolik vlastní hektarů půdy. Jistě hodně a jedná se o mimořádný výrobní celek. Nyní si představmě, že toto vše prodá cizíme kapitálu. Jedním podpisem změní toto obrovské vlastnictví majitele a místo Babiše bude vlastníkem katarský šejch či saúdský státní investiční fond. Kam taková změna vlastníka povede si jistě každý dokáže představit sám.

Ti, kteří porovnávali fotografie Babiše před tím než šel do politiky a nyní, tak musí konstatovat, že rozhodně nevypadá lépe. Nadhozená varianta není v budoucnosti nereálná. Majetkové přesuny půdy a výrobních podniků do cizích rukou rozhodně nejsou ve prospěch občanů! Co bude naše? Dluhy?

Autor: 
Miroslav Kavij, předseda KV KSČM Plzeňského kraje
Zdroj: 
fb, foto: KSČM