Chcete vidět originál ruchadla bratranců Veverkových?

6. 6. 2017

Mimořádná krátkodobá výstava Ruchadlo bratranců Veverkových – všichni jsme se o něm učili, ale nikdy jsme ho neviděli

Písecké muzeum pořádá další ze série mimořádných krátkodobých výstav. Tentokrát mohou návštěvníci spatřit jeden ze slavných českých vynálezů, o kterém jsme se všichni učili, ale nikdy jsme ho neviděli. Jedná se o ruchadlo, tedy pluh, který půdu nejen rozrušuje a provzdušňuje, ale navíc ji převrací - takže se spodní vrstva odpočaté hlíny dostává navrch. Orba se tím stala méně namáhavou. „Ruchadlo, které můžou lidé v expozici Písecký venkov najít od úterý 6. června do neděle 11. června, je skutečným originálem, na němž radlici vykoval přímo jeden z vynálezců. Exponát zapůjčilo Východočeské muzeum v Pardubicích, které jej nedávno zrestaurovalo," zve do muzea ředitel Jiří Prášek.

Letos si připomínáme právě 190 let od vynálezu ruchadla bratranci Veverkovými z Rybitví u Pardubic. Starší Václav byl rolník, mladší František kovář a chalupník a oba se pokoušeli upravit tehdejší běžný pluh podle svých představ. Když se jim to konečně roku 1827 povedlo, lidé jejich vynálezu začali říkat „veverče", oni sami jej však nazvali ruchadlem. Rozšíření vynálezu bylo rychlé, ovšem samotní autoři z něj nijak nezbohatli, naopak, oba zemřeli v chudobě a navíc se jejich nápad stal v průběhu 19. století předmětem národnostního boje mezi Čechy a Němci. Definitivní tečku za ním a uznání autorství přinesl rok 1883, kdy už byli oba bratranci dávno po smrti - tehdy jim v Pardubicích a Rybitví odhalili pomníky při velké národní slavnosti. Do desetitisícových Pardubic tehdy dorazilo 30 tisíc návštěvníků a promluvil tu přední představitel národního obrození F. L. Rieger. Konala se zde také výstava orebního náčiní a mezi ním se objevil právě onen exponát, který je dnes považován za originál původního ruchadlo Veverkových.
Mimořádnými krátkodobými výstavami písecké muzeum upozorňuje na unikátní předměty, které jsou často veřejnosti méně dostupné. Podobně již v minulých letech muzeum vystavilo kopii svatováclavské koruny, Nobelovu cenu Jaroslava Heyrovského a naposledy letos v březnu československou vlaječku, která letěla na Měsíc.

Zdroj: 
+ foto: http://www.kraj-jihocesky.cz/index.php?par[id_v]=1&par[lang]=CS&par[akt]=5507