USA mimo hru: Výsadkové vrtulníkové lodě typu Mistral pojmenované Vladivostok a Sevastopol skončí zanedlouho v Rusku

25. 9. 2019

Rusko pro sankce nedostalo od Francie dvě prakticky hotové vrtulníkové bojové lodě Mistral. Lodě už ve francouzském doku Saint-Nazaire dostaly jména  Vladivostok a Sevastopol.

Pro Rusko to však nebyla tragédie, protože po dobu výstavby získalo kompletní dokumentaci k lodi daného typu. Francie musela také zaplatit vyšší část pokuty 1,1 miliardy eur za odstoupení od smlouvy. Otázkou bylo, na co jsou Egyptu bojové vrtulníkové lodě bez výbavy. Pak Rusko podepsalo s Egyptem kontrakt na dodávku 50 moderních bojových vrtulníků a pravděpodobně se dohodlo také na vojenské základně na egyptském území.

Nyní se vše vyjasňuje. Lodě původně pro Egypt zakoupil egyptský miliardář Nassef Onsi Sawiris, který je fakticky vlastní. Ten v těchto dnech rozhodl, že obě lodě předá Rusku za symbolickou cenu 1 dolar za kus. Samozřejmě, transakce dostala požehnáni egyptského prezidenta Abdula Fattaha El-Syslího. Egyptská televize to komentovala jako krok k upevnění „velkého přátelství a spolupráce“ mezi oběma zeměmi.

Vložil: jk, foto: CC BY - SA 4.0, autor: Ludovic Péron

Výsadková vrtulníková loď Vladivostok