Zrodilo se jihočeské STAČILO! Bude levicová čtyřkoalice hrozbou pro absolutismus ODS Martina Kuby?

21. 6. 2024

Ve čtvrtek 20. června v Českých Budějovicích byly na tiskové konferenci podepsány koaliční smlouvy čtyř stran (KSČM, ČSSD, ČSNS a SD-SN). Ty se nejen ucházejí o místa v krajském zastupitelstvu, ale chtějí obrátit poměr sil v Jihočeském kraji doleva. Navazují tak na slibný comeback české levice v evropských volbách pod vedením Kateřiny Konečné v koalici STAČILO!

Úspěch i v jižních Čechách není nereálný, vezmeme-li v potaz, že Jihočeský kraj překročil v evropských volbách republikový průměr a vyšplhal se přes 10 %, právě ve prospěch STAČILO! Jihočeská odnož jen nekopíruje složení koalice pro celostátní volby. Po evropském úspěchu projevuje vůli se nadále spojovat a navázala spolupráci s ČSSD expremiéra Jiřího Paroubka. A nejen to, na kandidátce je mnoho nezávislých osobností.

Za KSČM koaliční smlouvu podepsala místopředsedkyně Marie Pěnčíková, za jihočeskou KSČM předsedkyně a exposlankyně Alena Nohavová. Za ČSSD předseda Jiří Paroubek a současný krajský zastupitel Petr Sojka. Za ČSNS předseda Michal Klusáček a za jihočeskou část Ivan Fabián. Jako náhradník za SD-SN Aleny Dernerové exsenátorky se dostavil místopředseda Petr Heinzl.

Lídryní kandidátky v našem kraji bude 37 letá praktická lékařka a trojnásobná matka ze Soběslavi - Kateřina Jirousová, která mj. působí v zastupitelstvu svého rodného města. Na druhém místě ji doprovází právnička Jana Turoňová, vyloučená „šmardovci“ ze SOCDEM, pro nepohodlné a příliš opozičně laděné názory. Obě ženy jsou bez politické příslušnosti. Kandidátku pak doprovází celá škála profesí a odborníků: od titulovaných – docent a emeritní rektor VŠ, doktoři práv, inženýři, učitelé, doktoři medicíny, veterinář, až po dělníky, živnostníka, studenta, zemědělce, technika a fyzioterapeuta.

Hlavními body programu je pro jihočeské STAČILO! především restart sociální politiky, která dosud dle jejich tvrzení byla stávajícím vedením kraje dělána především s účely marketinku, ale nebyla uplatňována skutečně pro všechny. Je nutné reflektovat i fakt, že reálné mzdy v Jižních Čechách klesly na úroveň roku 2017. Chtějí pomoci vytvářet nová pracovní místa, ale především se zaměřit na děti – podpora kroužků ale i placení obědů všem dětem ze sociálně slabších rodin, namísto žebráckých a nedostatečných sbírek. Chtějí říci jasné STAČILO! nedostatku zdravotního personálu v nemocnicích, čekacích lhůt, nedostatku pediatrů. To chtějí řešit nastavením podmínek tak, aby mladí lékaři neměli důvod odcházet za prací do Prahy nebo do zahraničí. Odmítají propagaci LGBTQ+ komunity na školách, stejně jako jakoukoliv jinou politickou propagandu.

Ve vztahu k minulosti chtějí v kraji navázat na vysokou míru investic, která se za nynější vlády pravice zmenšila a projedla. Stejně tak říkají STAČILO! navázaným lobbystům na krajské peníze daňových poplatníků. Tato lobby je dnes již neoddělitelnou součástí ODS a je pohrobkem privatizace 90-tých let. Součástí programu jsou i plány na rozvoj kvalitní infrastruktury (trasa ČB – Písek, pohraničí), nebo podpora zemědělské soběstačnosti a drobných českých zemědělců i živnostníků, stejně jako opravdu systémové řízení kraje, založené na subsidiaritě.

Detailní program koalice má 28 stran čistého textu. Tento rekordně propracovaný a detailní dokument si jihočeské STAČILO! bere jako závazek ke všem občanům. Chce prokázat svou kvalifikaci a zároveň dát voličům konkrétní plán práce, ze kterého už se nedá tak vykličkovat, jako jen z několika laciných hesel.

Richard Štěpán,šéfredaktor Naše Naděje a účastník TK
Vlastní