Za nezájmu představitelů města si občané připomněli 79. výročí převzetí správní a výkonné moci v Písku 5. května 1945

4. 5. 2024

Občané města, zástupci spolků a politických stran si v pátek 3. května připomenuli 79. výročí převzetí správní a výkonné moci Revolučním národním výborem (RNV) 5.5.1945. Na vzpomínkovém aktu nechyběli zástupci ČsOL, 1. Etalonu.cz, Sboru dobrovolných hasičů, zástupců písecké KSČM a dalších.

Připomeňme si alespoň krátce část dobové zkrácené citace prohlášení představitele RNV Vojtěcha Moravce ze dne 5. května 1945:

Občané! Po šesti letech tyranie vstupuje náš stát v nový život. Je to zásluhou Spojenců, především Rudé armády SSSR. Je to zásluha i vnitřního boje našeho národa: ve svém zdravém jádru nezlomen a neporušen, tvrdě a pevně odolával činným odporem nejstrašnějšímu teroru, snášel hrdinsky všechna nacistická běsnění, národní útlak, ožebračování, žalář, mučení, koncentrační tábory, popraviště. Nyní je konec germánského násilí, je konec politické, sociální, hospodářské a kulturní reakce. Všichni nastupujeme cestu práce pozitivní, tvrdé a cílevědomé. Dnešním dnem přejímá ve městě veškerou správní a výkonnou moc národní výbor.

Poděkování patří moderátorovi vzpomínkové akce Zdeňu Říhovi, MUDr. Bc. Tomáši Fialovi MBA,, Mgr. Bc. Evě Veselé, MPA a Ing. Jaroslavu Pospíšilovi. Ve svých vystoupeních zhodnotili dobový význam tehdejších květnových událostí z různých úhlů pohledu.

Mimo zástupců jednoty ČsOL Písek patří poděkování MUDr. Bc. Tomáši Fialovi, MBA, senátoru za obvod č. 12 Strakonice, který m.j. zakončil své vystoupení slovy: „Je nesmírně důležité si události druhé světové války připomínat. Kdo nezná minulost, nepoučí se do budoucnosti. Evropa je rozháraná, stejně jako svět. Je důležité si připomínat historii," poznamenal Fiala. Poděkování patří také starostovi obce Dobev Ing. Petru Kalinovi,

Na přiložené fotodokumentaci přítomní uctívají památku patnácti umučených zaměstnanců města. Za písecké komunisty byli přítomni a uctili památku Jiří Lejčar, Josef Kovařík, předseda a místopředseda písecké KSČM, Milan Mička, předseda jedné z místních základních organizací a kandidátka pro podzimní  krajské volby Jana Kozáková, předsedkyně jihočeského Klubu českého pohraničí (KČP).

+ foto: Josef Kovařík, foto 3x Petr Eliáš, Písecké postřehy
Vlastní