Vatikán chce ovládnout naše školství

4. 4. 2024

Co víte o smlouvě České republiky s Vatikánem, která má zásadně zasáhnout do našeho školství? Pravděpodobně nic anebo jen málo, protože čtete Naši pravdu. Přitom by mělo jít o nemalý vliv na vzdělávání nejmladších generací. Vláda jej ale dojednává doslova v utajení. Asi ví proč. Je stále ještě dost občanů, kteří nemohou překousnout, jak byly jejími pravicovými předchůdci protlačeny proti jejich vůli církevní restituce.

Na takzvaný konkordát upozornila nedávno během jedné televizní debaty a také ve svém pravidelném seriálu Bez obalu v našem týdeníku europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. »Našimi médii vcelku v tichosti a bez většího povyku prošuměla zpráva s detaily z utajeného jednání s Vatikánem o uzavření tzv. konkordátu mezi katolickou církví a Českou republikou. Proč by tato zpráva rozhodně neměla zapadnout a proč by vás neměla nechat chladnými?« kladla si řečnickou otázku ve svém seriálu Konečná. »Katolická církev u nás by chtěla více vlivu na školy. Od základních, přes střední až po ty vysoké, a to včetně obsahu výuky a učiva,« odpovídá si příkladem z oblastí, jakými se těžce utajovaná smlouva má zabývat.

»Veřejné vysoké školy zajistí, aby výuka teologických a církevních oborů a činnost profesorů v těchto oborech odpo- vídaly podmínkám stanoveným kanonickým řádem. K výuce na teologických a církevních fakultách se vyžaduje církevní pověření vydané příslušným orgánem katolické církve,« psal Seznam Zprávy, jedno z mála médií, které si kromě Naší pravdy na věc posvítilo. Uvádí, že jde o pasáž z jedné starší verze smlouvy. Jak to je teď, to nikdo neví. Obracíme se proto s dotazem na ministerstvo zahraničí, o výpovědi budeme čtenáře informovat.

Výuka náboženství nyní omezená
Výuku náboženství řeší Školský zákon 561/2004 Sb., který v § 15 uvádí, že v základních a středních školách zřizovaných státem, krajem, obcí se vyučuje náboženství jako nepovinný předmět, pokud se k předmětu náboženství uskutečňovanému danou církví nebo náboženskou společností přihlásí ve školním roce alespoň 7 žáků.

Nejde jen o vzdělávání
Těch oblastí, kterými se má konkordát zabývat, je samozřejmě mnohem více. »Ráda by (církev, pozn. red) také, aby se režim v jimi zřízených nemocnicích řídil jejich pseudoprávními předpisy, tzv. kanonickým právem, nikoliv tím českým. To není žádné překvapení. O to se katolická církev pokouší už od roku 1918, kdy jim tipec a rakousko-uherské prebendy, kterými nás utlačovali, zatnul Masaryk,« upozornila europoslankyně Konečná na další drápek, kterým se chce Vatikán zaseknout do našeho sekulárního státu.

Tématu se budeme dál věnovat.

Vložil: JK