ROZHOVOR Energetický expert Ivan Noveský: Na co vláda sáhne, to pokazí!

10. 2. 2024

Průmysl trpí příliš drahou energií. Mnoho firem v minulém roce dokonce skončilo a další se k tomu chystají. I zahraniční firmy přesouvají svou výrobu jinam. Můžete čtenářům vysvětlit proč?

Energie je krev ekonomiky, krev průmyslu. Když vám někdo bude říkat, že čím méně budete mít krve, tím budete zdravější, tak nakonec zemřete na chudokrevnost. A to je případ energetiky. Bez energií se nepohne nic. Když vám někdo říká, že je dobře, že průmysl šetří a on skutečně šetří, tak se ale pak nemůžete divit, když postupně odumře. Nejen průmysl, ale i zemědělství, prostě vše.

Průmyslové a zemědělské firmy jsou největšími odběrateli energií. Ty odebírají 30 TWh ročně, zatímco domácnosti pouze 15 TWh. Průmysl bez elektřiny nefunguje, stejně jako nefunguje bez plynu. Protože plyn máte navíc i jako primární surovinu pro výrobu hnojiv. Proto vidíte, že krachují sklárny, cihelny, keramičky, protože všechny tyto provozy potřebují plyn.

A je vidět, že nejen průmysl, ale i zemědělce situace trápí. Proto jsou to právě oni, kdo se zvedl k protestům. Celý článek zde:

Helena KOČOVÁ
Naše pravda