Řidiči senioři pozor! Lékařské prohlídky a novela přestupkového zákona

5. 2. 2023

Dnes se budeme zabývat jen dílčí části zákona č. 361/2000 Sb. a to částí týkající se absencí lékařské prohlídky řidiče při jízdě. Aktuálně platí, že na první povinnou lékařskou prohlídku musí jít řidič senior v 65 letech! Následující bude v 68 letech a dále pak už každé dva roky (tedy v 70 letech, 72 letech, 74 letech věku atd. Co však vyplývá při zjištění propadlé lékařské prohlídky při jízdě.

Vždy se jedná o přestupek srovnatelný s jízdou bez řidičského oprávnění. Tento přestupek není možné vyřešit domluvou, blokovou pokutou a neudělují se ani bodová hodnocení.

Při zjištění není možné pokračovat v jízdě a přestupek se předává do správního řízení. Tresty udělené ve správním řízení jsou :
- pokuta ve výši 5 000 až 10 000 Kč,
- odebrání řidičského průkazu na dobu 6 měsíců až 1 rok.
Po uplynutí poloviční doby odebrání ŘP je možno žádat o prominutí trestu.
Při žádosti o jeho vrácení je nutný lékařský posudek ne starší 30 dnů a řidič musí projít psychotestem. Cena psychotestu akreditovaným dopravným psychologem je v rozmezí 1 500 až 4 000 Kč.

Plný text aktuálního znění zákona Zákon č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů

- přehled pokut a sankcí

jk
Zákon