Obnova lesů je naší prioritou

21. 3. 2023

Každý z nás ví, jakým nenahraditelným bohatstvím jsou pro nás lesy. Ale ne každý si plně uvědomujeme, jak náročná je péče o jejich údržbu a obnovu. Zvláště, když přijdou kritické roky polomů, kůrovcové kalamity a nepříznivých emisních a následně imisních vlivů. Pak jdou veškeré plánované záměry stranou a trpí všechny funkce lesa. Od hospodářské činnosti, trvale udržitelného rozvoje, využití biomasy až po tolik potřebný krajinný prvek a místo pro rekreaci. O tom můžeme nejlépe hovořit u nás v okolí města.

Péče o les je opravdu hodně náročná, bez ohledu na roční období, extrémy počasí a nenadálé komplikace. Prostě, není to fabrika. Následky přírodních katastrof budeme řešit desítky let. O to víc si vážím lidí pracujících v lese. Tuhle práci musí dělat ten, kdo má les opravdu rád a má k němu vztah. Mám na mysli desítky lesníků, od pěstitelů sazenic, dřevorubců, šoférů, pracovníků na obnově oplocenek, kilometrů cest až po vedení lesů města Písku.

A tak chci u příležitosti dnešního Mezinárodního dne lesů upřímně poděkovat všem, kteří se starají o více jak osm tisíc hektarů lesů v širokém okolí našeho města.

Jiří Lejčar, foto: s laskavým souhlasem Lesů města Písku s.r.o.
Vlastní