Nový dárek pro Ukrajinu – české zbrojovky

18. 12. 2022

Ani věřit se mi nechtělo, když ke mně doputovala informace o tom, že do českých zbrojovek míří ukrajinští experti. Dokonce hned několik tisíc. Sdělil nám to zkraje týdne v rozhovoru pro Radiožurnál náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný. Prý budou s českými zbrojaři pracovat na společných projektech.

Bývávalo tradicí, a jinde ve světě je zřejmě dodnes, že domácí zbrojovky do vlastního zákulisí nikoho nepřipustí. Taky je pro mě záhadou, kde se na Ukrajině najednou vzaly ty tisíce expertů na výrobu zbraní, když většinu z nich dostávají od členských států NATO? Z toho plyne logická otázka – kdo vlastně oni UK experti jsou a co je hlavním cílem této jejich na první pohled podezřelé mise. Byl-li bych poslancem, právě tak bych interpeloval šéfku resortu obrany.

Že by české zbrojovky se svým značným renomé ve světě nutně potřebovaly ke zviditelnění experty z Ukrajiny, tomu žádný soudně uvažující člověk, aniž by se podrobněji tímto byznysem zabýval, nemůže věřit. Celý článek zde:

Martin Kalous
iportal.cz