K uchování historické paměti

3. 4. 2023

Výstava o slavné bitvě u Sokolova

Osmého března uplynulo 80 let od slavné bitvy československé vojenské jednotky na protifašistické východní frontě u Sokolova (8. března 1943). Panelovou výstavu k této události otevřeli pro veřejnost v Komunitním centru pro válečné veterány v Brně (ul. Dobrovského 27c). Zájemcům z řad veřejnosti výstavu představila její kurátorka Iveta Kubová.

Kurátorka výstavy o bitvě u Sokolova Iveta Kubová při výkladu.

Za druhé světové války byla obec Sokolovo místem prvního bojového nasazení čs. vojenské jednotky v SSSR (8. až 13. 3. 1943), v němž se vyznamenal a padl nadporučík Otakar Jaroš. Výstava mapuje průběh bojových střetů a všímá si podoby vojenských uskupení československých dobrovolníků na východní frontě. Ti vytvořili nejprve Československý legion, později 1. československý samostatný polní prapor. Po bitvě u Sokolova vznikla 1. československá samostatná brigáda, která se koncem války stala jádrem 1. československého armádního sboru.

Expozice dokumentuje statečnost a úsilí našich vojáků prokázat podíl na porážce nepřítele. Přibližuje i osudy řady významných osobností: Ludvíka Svobody, Otakara Jaroše, Antonína Sochora, Leopolda Pressera a také mnoha žen, které ve sboru působily a bojovaly.

Kurátorka Kubová naší redakce sdělila, že výstava v komunitním centru potrvá asi tři měsíce. Pak se přemístí do Vojenské nemocnice v Brně. Navštěvovat ji budou k vlastnímu poučení i žáci základních a středních škol. Čerpá například z publikací Karla Richtera a z některých materiálů Vojenského historického ústavu, kde vznikla řada odborných textů. Také vychází z publikací, které vydalo Sdružení volyňských Čechů. To se týká zejména českých volyňských žen.

»Výstava je určena pro běžnou veřejnost. Proto má záběr základních informací a základního přehledu pro žáky škol. Konkrétní podrobnější informace o méně známých osobnostech, než byli kpt. Jaroš nebo Ludvík Svoboda, by se hodily do speciální publikace pro badatele než na panelovou výstavu. Taky na to někdy dojde, je to otázka času.

Vzpomínka na válečného veterána arm. generála Emila Bočka, který zemřel 25. března 2023 ve věku 100 let.

V Komunitním centru pro válečné veterány bude letos v červnu otevřena nová výstava s názvem 30 let české armády. Naváže na loňskou listopadovou výstavu o rozdělení československé armády na dvě samostatné armády,« vysvětlila Kubová.

Kurátorka výstavy o bitvě u Sokolova Iveta Kubová při výkladu.
vž, foto: Václav Žalud
Naše pravda