Hlas pro KSČM je hlasem proti Fialově vládě!

11. 9. 2022

Na obyvatele a ekonomiku ČR se řítí katastrofa nevídaných rozměrů. Dramatický růst cen potravin, energií, pohonných hmot a dalšího zboží i služeb představuje smrtící koktejl. Kritická je především situace s růstem cen energií. Přitom se v ČR vyrobí více levné elektřiny, než kolik jí spotřebujeme. Můžeme ji tedy i vyvážet. Příčinou nejdražší elektřiny v EU je navázání její ceny na burzu v německém Lipsku. To KSČM důrazně odmítá! Naši občané mají právo nakupovat elektřinu za české, a nikoli německé ceny!

Rostoucí ceny elektřiny v ČR tuzemská ekonomika přestává zvládat. Inflace se zakousla do mezd, úspor a životní úrovně občanů ČR velmi hluboko a to je jen začátek. Téměř 40 % občanů je na hraně příjmové chudoby a s blížící se zimou se situace ještě zhorší.

Vysoká inflace však nezasahuje jen domácnosti, ale i firmy. Již nyní kvůli vládní neschopnosti krachují  menší firmy. Hrozí propouštění ve velkých firmách, které ztrácejí svoji konkurenceschopnost.

Vládu to ovšem nijak nevzrušuje. Zatímco ostatní státy občanům i firmám pomáhají a jejich vlády se snaží problémy řešit, česká vláda na občany ČR kašle a omílá jen prázdné fráze. Schvaluje kosmetické zásahy a brání se přijímání zásadních opatření pro řešení existenčních problémů občanů ČR a dramatické situace v mnoha firmách. KSČM má na rozdíl od vlády jasný a účinný recept na současnou krizi shrnutý v 16 stručných bodech!

Ve dnech 23.-24. září letošního roku nás čekají komunální volby. KSČM do těchto voleb vyslala na různých kandidátních listinách, i ve spolupráci s jinými subjekty, více než 8000 kandidátek a kandidátů. Za KSČM kandidují zkušení komunální politici i mladé tváře, kteří chtějí řešit místní problémy a pomoci lidem. Z úrovně zastupitelstev měst a obcí k nim mají rozhodně nejblíže. Naši kandidáti nejsou zatíženi žádnými korupčními skandály ani nemají skryté sponzory. Jsou zárukou toho, že jejich rozhodování bude v zájmu občanů, měst a obcí. Přijďte proto k volbám a vystavte vládní koalici vysvědčení! Hlas pro kandidáty KSČM je hlasem proti Fialově vládě!

16 bodů řešení energetické krize

KSČM prosazuje:

• Zastavit obchodování s elektřinou na burze, ceny elektřiny se musí odvíjet od jejich skutečných výrobních nákladů;
  • Důsledná revize evropského Green Dealu;
  • Snížit DPH u energií;
  • Ukončit obchodování s emisními povolenkami;
  • Uhradit poplatky za obnovitelné zdroje energií státem;
  • Nahradit soukromé distributory energie státní firmou;
  • Stát musí stoprocentně majetkově převzít ČEZ za účelem kontroly výroby elektřiny, její distribuce a sehrát zásadní roli při dostavbě jaderných elektráren;
  • Stát musí odkoupit zásobníky plynu od německé RWE;
  • Odpovědnost za doplňování rezerv musí garantovat stát, a nikoli soukromé zahraniční subjekty;
  • Nulová sazba DPH u zboží základní spotřeby;
  • Efektivní využití zákona o cenách;
  • Nastavit ceny benzínu ve státním podniku ČEPRO (čerpací stanice EuroOil) na 35 Kč/l
  • Srovnat nepřímé daně na pohonné hmoty s okolními zeměmi;
  • Vytvořit dostatečné rozpočtové zdroje reformou daňového systému zahrnující progresivní daň z příjmu právnických osob popř. sektorovou daň v oblastech energetiky, finančnictví a digitálních firem;
  • Mimořádné zdanění těch, kteří ze současné krize bohatnou;
  • Miliardářská daň a daň z luxusu.
Mediální úsek ÚV KSČM
www.kscm.cz