Erik Best: Proruská vs. loajální opozice

19. 2. 2024

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal 9. ledna pro MF Dnes napsal, že němečtí zemědělci dospěli k závěru, že už toho mají dost, a že je zvědavý, kdy čeští zemědělci a další občané České republiky usoudí, že mají své vlády už také dost. Doležalův vzkaz nemohl být jasnější. Ve stejném duchu dnes do Prahy vjely stovky traktorů, Doležal se však od protestu distancuje. Včera v TV Nova řekl, že má problém s organizátory a taktéž politickým podtextem. Premiér Petr Fiala minulý týden v Deníku uvedl, že organizátory jsou „protivládní, proruské síly“. Ministr zemědělství Marek Výborný Lidovým novinám řekl, že jeden z hlavních organizátorů, odborový předák Bohumír Dufek, představuje bezpečnostní riziko pro tuto zemi. Doležal se zjevně rozhodl, že nechce být házen do stejného pytle, a tak se stal součástí loajální opozice. Je to podobné jako v Rusku, kde je skutečná opozice stigmatizována a pronásledována a loajální opozice hýčkána za přispívání k udržení

Erik Best