Den české státnosti ve znamení odporu proti vládě. KSČM opět podpořila protivládní demonstraci na Václavském náměstí

28. 9. 2022

Celá řada komentátorů se shoduje, že více než 100 tisíc lidí se dnes odpoledne, navzdory deštivému počasí, znovu zaplnily Václavské náměstí v Praze. Na protestní akci nazvané České republika na 1. místě, kterou pořádají politicky nezařazení občané Jiří Havel a Ladislav Vrábel, znovu zaznívá ostrá kritika vlády Petra Fialy (ODS) a požadavky na její okamžitou demisi. Mimo řečených a skandovaných hesel stojí za zmínku podpořený požadavek na referendum o přímém odběru laciného plynu přímo z Ruské federace. Velký nesouhlas byl vysloven jako reakce na slova Miroslava Kalouska, který označil demonstranty za "proruské nácky", a při vyslovení jména předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se rozezněl  Václavským náměstím ohlušující pískot a bučení.

Demonstrace navazuje na akci, jíž se na počátku září zúčastnilo podle nezávislých odhadů až 100 tisíc lidí. Pořadatelé se nechali slyšet, že demonstraci svolávají všichni společně. Občané, organizace a politické strany – všichni, kteří nesouhlasí se současnou politikou České republiky a kteří chtějí změnu politického kurzu.

Chceme demisi, vyzvala europoslankyně Kateřina Konečná a nebyla sama. „Viděli jste tu někdo pana premiéra? Jste srab. Stydím se za takovou vládu. My jako komunisté jsme tu proto, že tahle vláda vede lidi do háje a ničí vlastní lidi. Chceme demisi,“ vyzvala europoslankyně Kateřina Konečná.

Prezidentský kandidát Josef Skála zase m.j. vyzval k nezávislé revoluci. K tomu je třeba jednotné fronty od levice až po vlasteneckou pravici.

Pořadatelé uvedli, že chtějí 10. října požádat prezidenta Zemana o odvolání vlády a vyhlášení předčasných voleb, další demonstraci pak plánují na 28. října.

Na pódiu se střídali političtí představitelé a další řečníci. S projevy vystoupili mimo již zmíněné předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné, předseda Svobodných Libor Vondráček, kandidát na prezidenta Josef Skála, poslanec SPD Jaroslav Foldyna, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík, předseda SPD Tomio Okamura, bývalý šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek, šéfka Trikolory Zuzana Majerová, Martin Koller a další.

Hlavní média (mainstream) jako obvykle zmínku o účasti a podpoře demonstrace ze strany KSČM nezmiňují. Důsledně publikují foto, na kterých není žádný plakát, heslo ani jiná upoutávka na označení KSČM.

Dění na Václavském náměstí pořadatelé přenášeli živě na obrazovky v centru Brna, Plzně, Liberce, Českých Budějovic, Uherského Hradiště, Karviné, Havířově či Nejdku.

Josef Kovařík
Výběr z denního tisku, foto: KSČM