Blog: Jsme už na dně?

27. 8. 2023

Kam až sahá dno v případě českých politiků? Těžko říct. Stačí si vyskládat pár událostí z posledních dnů a měsíců. Ještě před pár lety se živě diskutovalo, jestli má odstoupit politik, který je obviněn – jak je to běžné v civilizovaných zemích. Nebo se má poroučet, až když je obžalován? Případně se má čekat, až bude odsouzen? V civilizovaném světě takový politik čeká - ovšem mimo politiku.

Když u nás se dospělo ke konsenzu, že se bude čekat až na pravomocný verdikt soudu, našla se nová cesta. Politici, kteří se dopustili trestné činnosti, nenechají dojít až k rozsudku. Vyhnou se mu různými dohodami a mlátí pak své kritiky po hlavách, že přece nebudou opouštět funkci, když odsouzení nejsou... Oni uzavřeli dohodu!

Tak třeba nejnovější případ starostky Města Libavá z Olomoucka Štěpánky Tiché. Dva roky falšovala dokumenty a z obecního rozpočtu vyplácela brigádníky za práci, kterou nikdy neudělali. Včetně členů své rodiny. Policie nasčítala škodu přes 400 tisíc korun. Starostka byla obviněna, v červenci státní zástupce její trestní stíhání podmíněně zastavil. Štěpánka Tichá se přiznala, zaplatila škodu a výměnou za to nešla před soud pro zpronevěru, za niž jí hrozilo až pět let vězení, jak píší Seznam Zprávy. Na všechny, kterým nepřipadá normální mít v čele obce starostu, který krade, teď udělala dlouhý nos. Odstoupit z funkce nehodlá, není přece odsouzená!

A nemusíme chodit až na Olomoucko. Soud v tomto týdnu podmíněně zastavil trestní stíhání krumlovského radního Zdeňka Zajíčka. Přiznal se k dotačnímu podvodu v částce přes 440 tisíc korun, obžalován byl i z poškozování zájmů Evropské unie. Hrozilo mu pět let vězení. Soud ale vzal v potaz, že se přiznal a už začal splácet škodu. Zdeněk Zajíček je nejen radním, ale také předsedou finančního výboru města – orgánu, který má kontrolovat, jak město nakládá s penězi. Je také jednatelem městské společnosti Lesy města Český Krumlov a předsedou tamní školské komise. Zatím nevydal žádný signál, že by chtěl funkce opustit. Koneckonců odměny za funkce se hodí, aby mohl každý měsíc poslat 26 tisíc jako náhradu škody.

Média se zabývají hlavně kauzou expremiéra Babiše, kterého soud obžaloby zprostil. Z tohoto pohledu by se zdála logická rétorika politiků – že přece nelze „odstřelovat" muže a ženy ve funkcích jen tím, že na něj „nějaký policajtík" uplete obvinění. Podstata žaloby je u Babiše a krumlovského radního stejná, rozdíl je jen v tom, že Babiš se k dotačnímu podvodu nikdy nepřiznal, kdežto radní Zajíček ano. Zakládá to nárok zůstat ve funkcích?

Ano, odsouzena byla manželka expremiéra Nečase. Soud shledal, že coby milenka tehdejšího premiéra a šéfka jeho kabinetu zneužívala vojenské zpravodajství. Jenže k tomuto verdiktu napřed musela padnout vláda... Kdyby byl premiér stále ve funkci, dopadly by soudy také tak?

Brněnská primátorka Vaňková se v podivné letní kauze zálibně dívá na kokainové lajny, připouští, že si asi někdy zaexperimentovala, média se soustředí na její kolegy, kteří takovou prkotinu odmítají vidět jako důvod pro odchod z funkce. Není slyšet o tom, že by policie řešila, kde se kokain na onom večírku vzal. Nad dopadením dealerů se zřejmě jásá maximálně do okresní úrovně.

Vaňková a její náměstek Kerndl se nechali testovat na přítomnost drog v brněnské nemocnici. Kokain je po požití v krvi či moči detekovatelný v rámci hodin, nejvýše dnů. Oni oznámili výsledek po deseti dnech od vypuknutí aféry. Všichni kolem nich jsou spokojení – píší rovněž Seznam Zprávy. K tomu se vynoří kauza přihrání 300 metrových prostor pro bydlení primátorčiným příbuzným – a nic...

V Přechovicích, malé vesničce u Volyně vládl čtyři roky starosta, který nebyl zvolen. I zde bylo jeho trestní stíhání zastaveno. Problém tím ale neskončil. Nelegální starosta svolal i následné ustavující zastupitelstvo – a od toho jeden z občanů odvíjí nelegálnost veškerého konání obce až do dnešních dnů. Soudy stále běží. A co vzkázalo ministerstvo vnitra jako dozorový orgán?

„Podle našeho názoru je tedy třeba dát přednost svolání zasedání obcí, byť by bylo svoláno k tomu neurčenou osobou, před marným uplynutím lhůty určené k jeho konání a ponechání daného úkonu na ministerstvu vnitra. A to i s ohledem na občany obce, kteří oprávněně očekávají, že se po proběhlých volbách bude zasedání zastupitelstva konat bez zbytečných prodlev. I v případě, že ustavující zasedání zastupitelstva bylo svoláno neoprávněnou osobou, máme za to, že svolání tohoto zasedání zastupitelstva má účinky předpokládané zákonem."

Tato ministerská filozofie z roku 2020 vystihuje současné dno nejlépe. Nezákonnost je třeba nějak zhojit, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá," politikům, kteří jsou nachytáni na švestkách – rozuměj, při krádeži švestek, je třeba umožnit, aby si ve funkci vydělali na náhrady škod.

Pochyby o tom, jestli má či nemá krumlovský místostarosta inženýrský titul nebo jestli politici vůbec bydlí v obci se svými voliči, jsou v tomto absurdistánu už jen prkotina. Vždyť časy, kdy se při odhalení neoprávněného užívání titulu JUDr. poroučel ministr Kalvoda, jsou tytam. Nebo když přednosta Okresního úřadu v Táboře nařídil v Bechyni opakovat zasedání zastupitelstva, protože uklízečka zamkla budovu a občané neměli po celou dobu na veřejné zasedání přístup... Jelikož okresní úřady zanikly k 1. lednu 2000, je zřejmé, jak už je to dávno...

V devadesátkách jsme měli nějaké představy o zákonech, morálce, zásadách. Dnes už prakticky žádné.

Politikům narostla hroší kůže, občané zlhostejněli marností. Každý průšvih je třeba jen vyčekat, však on vyšumí... To ale musíte být ve funkci. Na obyčejný lid je třeba přísnost, pro ten tu přece zákony a přísnost jsou.

Jsme už na dně, od kterého se dá odrazit zpátky vzhůru? Nebo ještě ne? Občas sice ještě nějaký ten pes štěkne, ale karavana jde dál.

Libuše Kolářová