Protivínští komunisté uctili památku Cyrila Kopeckého

25. 6. 2016

V sobotu 25. června 2016 v 13,00 hod. se uskutečnil v Protivíně pietní akt spolu se znovuodhalením pamětní desky Cyrila Kopeckého, popraveného nacisty 28. června 1942 za schvalování atentátu na Reinharda Heydricha. Účastníkům nevadilo při zahájení tropické vedro a v jeho závěru tropický liják.

K tomuto pietnímu aktu srdečně zval hlavní organizátor Spolek fór Protivín. Po úvodním slovu Pavla Koce promluvil starosta města Jaromír Hlaváč, senátor Karel Kratochvíle a další.

Pietního aktu se zúčastnila společná delegace píseckých a protivínských komunistů Josef Kovařík, Zdeněk Řezáč a Hana Votýpková, kteří k symbolickému pietnímu místu položili květiny. Za ČSBS se zúčastnila delegace pod vedením čestné předsedkyně Ireny Hrbáčkové a předsedkyně Hany Bruncvíkové. Velký potlesk sklidila dcera popraveného Hana Vostrá (84), která osobně znovu odhalila pamětní desku na objektu Sokolovny. Spolku fór Protivín se podařilo paní Hanu Vostrou vypátrat, i když již dlouhodobě žije v SRN. Překvapením pro desítky účastníků bylo i to, že dokázala pěvecký spolek při zpěvu hymny ČR osobně doprovodit. 

Fotogalerie

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní