Dvojí metr a neobratnost píseckého místostarosty Josefa Knota

14. 6. 2016

„Velice rád bych za sebe, své kolegy i za celé město Písek vyjádřil solidaritu a politování nad tragédií, jež se odehrála v Orlandu 12. června. Cítíme upřímnou soustrast s rodinami a přáteli nevinných obětí“,

znělo v dopise, který zaslal písecký místostarosta Josef Knot primátorovi floridského velkoměsta Orlanda Buddymu Dyerovi. Vyjádření solidarity a politování je však doprovázeno nedodržením diplomatických zvyklostí, přezíráním paní starostky jako statutární osoby a v neposlední řadě vyjádřením dvojích standardů politických přístupů.

Pokud by dal o zámyslu odeslání takového dopisu vědět, jistě by mu mnozí zastupitelé doporučili dodržování jistých diplomatických a procesních zvyklostí. Především by měl připravený návrh dopisu projednat alespoň s radou města. Po jeho schválení připojit podpis paní starostky Evy Vanžurové, jako statutární osoby, neboť ona je osobou "první mezi prvními“. Při tak významném oslovení jiného „chytrého“ města, přímo jeho primátora, ve vzdálené zemi, by to bylo nanejvýše diplomatické, zdvořilé a také slušné.

Dvojí metr proč? Za dobu výkonu funkce prvního místostarosty města Josefa Knota se ve světě udál nespočet teroristických činů s obdobnou či podobnou motivací. Převážně se jednalo o Blízký a Střední východ, konkrétně Sýrii, Irák, Afganistán, Turecko Egypt a další. V Evropě pak Francii, Belgii a pak USA. Podivuji se, proč nevyjádřil solidaritu a politování také starostům a primátorům postižených měst v uvedených zemích.  

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní