Švýcarsko neohrozilo klasická česká přísloví a pohádky

5. 6. 2016

O tom, že by to snad mohlo být jinak hlasovali dnes v referendu občané Švýcarska. Jejich země by jako první na světě zavedla garantovaný státní příjem pro všechny občany. To by ovšem řadu klasických českých pohádek a přísloví, byť nechtěně, obrátila naruby. Švýcarský nezaměstnaný, imigrant a jiní by měli dostávat v přepočtu asi 61 000,- Kč měsíčně – bez práce.  Aniž byly k datu napsání článku vyhlášené konečné výsledky je už jasné, že tento návrh drtivou vůlí občanů neprošel. Je toho víc co občané rozhodli, ale pro tuto chvíli se přidržme tohoto, neboť to má význam i pro nás. A co české pohádky a tradiční česká přísloví z dob našich babiček a prababiček? V případě opačného výsledku by už neplatily krásnou formou vštěpované morální zásady výchovy k práci dětem i dospělým od útlého dětského věku do dospělosti. Výchovná a naučná stránka pohádek, celé řady přísloví z prastarých dob české země by hezky zaplakala. Už by nevychovávala lenochy k práci, ale musela by se předělat podle nových pořádků. Pak by platilo překroucené: „ bez práce jsou koláče … kdo nepracuje stejně jí“.

Ono je to bohužel takto v naší pokroucené demokracii stejně tak už nastaveno a pro nemalou část populace platí to překroucené. Nezbývá než ocenit rozum občanů Švýcarska, kdy ponechali v platnosti, jako vedlejší efekt referenda, staré české přísloví z dob našich babiček a prababiček.

Co z toho pro nás vyplývá? Možná pokusit se o implementaci švýcarské kolektivní moudrosti do mozků členů naší vlády a poslanců zákonodárného sboru. Jak toho dosáhnout? Tu největší možnost nám letos v říjnu nabízí krajské a senátní volby. Trochu odbočím. Třeba by se podařilo platit a podporovat méně než současných 450 - 500 tisíc nezaměstnaných a zároveň by náš průmysl razantně snížil počet zoufale hledaných pracujících, kterých chybí jen do průmyslu asi 140 tisíc.

Autor: 
jk, foto: pixabay+scan
Zdroj: 
Vlastní