Zlatá éra opozice

22. 4. 2024

Česká opozice na tom byla málokdy lépe. Na národní i mezinárodní úrovni se odehrává tolik věcí vyvolávajících obavy, že pro opoziční poslance a malé strany, které se snaží dostat do Sněmovny, je výběr témat naprostá brnkačka. Například snahy vládní koalice o důchodovou reformu přicházejí v obzvláště citlivé době vzhledem k vyšším životním nákladům, pokroku v oblasti umělé inteligence a automatizace a přibývajícím obavám o bezpečnou budoucnost. Totéž platí pro navrhované změny zákoníku práce ze strany ODS, protože už asi téměř každý tuší, že zaměstnavatelé se připravují na velké propouštění. Stále také rezonuje argument, že vláda dělá více pro Ukrajince než pro Čechy, ačkoliv samotní uprchlíci začínají svírající ruku vlády taktéž pociťovat. Je až nespravedlivé, jak snadné je pro opoziční politiky upoutat pozornost tím, že „NE“ řeknou prostě na cokoliv. Což zvyšuje požadavek, aby vládní koalice ukázala, že její tvrdá opatření jsou skutečně v zájmu země a jejích občanů.

Erik Best